Youtubetrio fick jobb på SVT

Emil, Victor och Joel har hundratusentals tittare på sin Youtubekanal där de lägger upp sketcher och musikvideos. I höst tar de steget till public service.

– Det är jätteroligt, det känns som ett naturligt steg vidare från Youtube, säger Emil Beer.

Det är SVT Plays humorsajt, där bland andra programledaren Gina Dirawis karriär tog fart för ett par år sedan, som satsar på trion från Vallentuna i höst. Inspelningarna är redan klara och nu är det bara redigeringen kvar innan serien kan dra igång i slutet av oktober.

Till att börja med blir det tio avsnitt som kommer att sändas en gång i veckan. Vad serien ska heta är dock oklart.

– Våra fans får komma med namnförslag via Facebook. Vi ville att de skulle känna sig delaktiga i det här på något sätt, säger Emil Beer, en av de tre killarna bakom Youtubesuccén I just want to be cool.

Namnet kommer att spikas inom kort men han vill inte ge några ledtrådar vad det kan bli.

Tanken är att den nya serien ska vända sig till en lite äldre publik än tidigare. Youtubekanalen riktar sig till åldrarna 12–17, men att göra samma slags material i en annan kanal kändes meningslöst, förklarar Emil. Han jämför seriens upplägg med andra humorprogram som Grotesco.

– Det kommer att bli lite annorlunda. Vi gör fortfarande sketcher, men varje avsnitt är mellan tio och tolv minuter.

En annan stor skillnad är att gänget har fått hjälp av ett produktionsbolag. Tidigare har de skrivit allt material själva, men under arbetet med den nya serien har de jobbat tillsammans med en regissör. En förutsättning för ett bra samarbete var att medförfattarna hade samma typ av humor som killarna själva.

– Allt har funkat jättebra. Det har varit roligt att jobba med nya människor och få in nya sätt att se på saker, så det är bara positivt, säger Emil.

Trions Youtubekanal var nominerad till Expressens webb-tv-pris förra veckan. Men än så länge är sketcherna bara en hobby som genererar lite extrapengar, vad som händer i framtiden återstår att se. Emil har precis gått ut gymnasiet och letar efter ett jobb. Kanske kan killarna gå samma väg som Gina Dirawi och leda melodifestivalen om några år.

– Vi kan väl göra pausunderhållningen i alla fall, säger Emil skämtsamt.

Men först ska Victor och Joel, som är två år äldre än Emil, slutföra sina utbildningar.

– Vi får se hur bra det går med den här SVT-grejen och ta det därifrån.