ANNONS

Kulturhusets nya bibbla ska bli oas för unga

Så blir Kulturhusets nya bibliotek. Maria Mårsell och Åsa Mårtensson.
Maria Mårsell och Åsa Mårtensson ansvarar för nya biblioteket.
Så blir Kulturhusets nya bibliotek.
TioTretton är en vuxenfri zon. Bara unga mellan tio till tretton får hänga här.
"Korven" kallas den snirkliga soffan som tagit plats på ungdomsbiblioteket TioTretton.
"Korven" kallas den snirkliga soffan som tagit plats på ungdomsbiblioteket TioTretton.
Så blir Kulturhusets nya bibliotek
Så ser det nya, vanliga biblioteket ut.
Så blir Kulturhusets nya bibliotek.
Böckerna som tidigare fanns på bottenvåningen har flyttat upp.
Musik, dans, konst och matlagning.
Kulturhusets nya bibliotek är allt annat än trist.
Störst är satsningen på ungdomsverksamheten Tiotretton som fått 300 nya - garanterat vuxenfria - kvadratmeter.
ANNONS

1971 invigdes den första läsesalen i Kulturhuset. Sedan dess har mycket hänt. Nu finns sex olika avdelningar inom biblioteksverksamheten, som Rum för Barn, Lava och TioTretton.

300 extra kvadratmeter

Nu är det dags för nästa uppfräschning – och den här gången satsar Kulturhuset stort.

300 kvadratmeter som tidigare användes som kontor har frigjorts och det tidigare Bibliotek Plattan har flyttats två våningar upp.

– Utan biblioteket hade inte Kulturhuset varit Kulturhuset. Det här är en fantastisk satsning, säger Benny Fredriksson, vd på Kulturhuset Stadsteatern.

I den stora bibliotekssalen varvas skönlitteratur, poesi och skivsamlingar med konstutställningar och en scen för musikframträdanden. I huvuddelen finns också Sveriges första specialbiblioteket för tecknade serier.

– Vi vill erbjuda litteratur som man inte kan hitta någon annanstans. Tanken är att erbjuda sådant som våra besökare inte visste att de ville ha, säger Maria Mårsell, biträdande litteratur- och bibliotekschef på Kulturhuset.

Inga vuxna tillåtna

Den största satsningen har gjorts i bibliotekets verksamhet för barn mellan tio och 13 år – TioTretton. Lokalerna har utökats och möbler har specialdesignats för att passa den yngre målgruppen. Här finns också en ”kostymbox” och en öppen yta som kan användas för dans och filminspelningar.

– Vi vill att det här ska bli en fristad för barn och unga. Barnen kommer att få styra mycket av verksamheten själva, säger Åsa Mårtensson, litteratur- och bibliotekschef.

Ett av de mer unika inslagen ligger i bibliotekets inre del. Här finns numera ett stort kök.

ANNONS

– Köket är på många sätt en social mötesplats. Och det är precis det vi vill skapa här. Jag tror att köket kommer att bli en bra plats för att skapa nya samtal, säger Åsa Mårtensson.

De som är över 13 år och nyfikna på TioTrettons nya lokaler får passa på i dag. Från och med 16 augusti är det bara besökare mellan tio och 13 som tillåts i lokalerna.

– Ja, den regeln ruckar vi inte på. När vi säger att det här ska vara en fristad så menar vi verkligen det, säger Åsa Mårtensson.

ANNONS