ANNONS

Kulturhusets Ayesha regidebuterar på Trappan

Ayesha
Ayesha Quraishi ska regissera Doreen Ndagire, Niki Tsappos och Imenella Mohamed.
Ayesha Quraishi.
Ayesha Quraishi.
Svaret
Doreen Ndagire, Imenella Mohamed och Niki Tsappos.
Ayesha Quraishi debuterar som regissör på Kulturhuset Stadsteater i Vällingby i ny föreställning om den svarta kvinnans frigörelse.
– Vi undersöker våra individuella resor i kampen för en frigörelse av den man är innerst inne och vårt förhållande till omvärlden med Svaret, säger hon.
ANNONS

Dans- och teaterföreställningen ”Svaret” handlar om den svarta kvinnans resa mot att bryta sig loss från både intre föreställningar och de yttre maktordningarna som begränsar henne. I morgon, torsdag, släpps biljetterna men premiär blir först den 8 september.

På scen står Niki Tsappos, Imenella Mohamed och Doreen Ndagire. Genom musik, dans och sång influerad av genrer som hiphop och dancehall handlar föreställningen om kvinnornas individuella resor.

”För mig är Svaret en inspirationsresa”

– För mig är Svaret en inspirationsresa. Föreställningen handlar om den enorma styrka som svarta kvinnor bär på, och den långa resa vi fått göra för att hitta kärlek till oss själva, att veta att vi duger, säger dansaren Imenella Mohamed i ett pressmeddelande.

Tenstabon Imenella Mohamed är ledare för dancehallorganisationen Unruly och var också den som tog initiativ till att en av deltävlingarna i den internationella tävlingen Danchall International Europe anordnades på Kulturhuset i Vällingby.

Niki Tsappos har bland annat koreograferat och dansat i föreställningar på Dansens Hus och Riksteatern.

– Med Svaret har vi börjat en resa både individuellt och tillsammans. Vi utforskar dåtid, nutid och framtid, vilka vi var, är och kommer bli.  Den här föreställningen känns otroligt viktig för mig, inget kommer vara detsamma efteråt, säger Niki Tsappos.

ANNONS

Doreen Ndagire är med i Tensta Gospel Choir och har under våren medverkat i föreställningen Verkligheten på Kulturhuset i Vällingby. Hon kommer att stå för sången.

– Det här är ingen föreställning vi behöver leva ut. Vi lever den, på riktigt. Vi kan inte fly från Svaret, säger Doreen Ndagire.

Fakta

Om föreställningen

Av: Ayesha Quraishi, Niki Tsappos, Imenella Mohamed och Doreen Ndagire

Regi: Ayesha Quraishi

Medverkande: Niki Tsappos, Imenella Mohamed och Doreen Ndagire

Ljud: Susanna Brandin

Ljus: Ann-Marie Fritiofsson                     

Dramaturg: Mia Winge

Premiär: 8 september

Om:

De har allt

Men i mötet med omvärlden slits allt våldsamt ifrån dem

Sakta reser de sig och fortsätter sin resa

Vissa hjälper dem, andra stjälper dem

Men inget är starkare än deras vilja att hitta tillbaka till det verkliga jaget

Tre individuella historier som tar vid varandra likt en fläta

En ny generation som kommer att lysa upp världen

Det här är deras berättelse

Det här är Svaret

Källa: Kulturhuset Stadsteatern Vällingby