ANNONS

Ace ska ge Kungsholmen ny vinst i Mellon

Ace Wilder är Kungholmens hopp i Mellofinalen på lördag.
Ace Wilder är Kungholmens hopp i Mellofinalen på lördag.
Ingenstans är chansen att springa in i en Mellovinnare så stor som på Kungsholmen.
Flera av de senaste årens vinnare har sin hemadress i stadsdelen.
Årets hopp i finalen på lördag är Ace Wilder.
ANNONS

– I år njuter jag jättemycket av allt. Jag kan slappna av och bli pepp när andra gör bra ifrån sig.

Ace Wilder, eller Alice Gernandt som hon egentligen heter, ser harmonisk ut när vi träffas på Lilla Mamsens bageri, ett stenkast från lägenheten på Lilla Essingen. Men så har det inte alltid varit.

– Första gången jag var med var allting nytt och spännande. Andra gången var det skrämmande för då hade jag så mycket att bevisa. Jag kommer knappt ihåg någonting, säger Ace Wilder.

Hon beskriver veckorna som Melodifestivalen pågår som att leva i en surrealistisk Mellobubbla.

– Allting handlar om en själv, hur man rör sig på scen, hur man pratar och hur man sjunger. Det är ett själviskt tillstånd. Samtidigt är man pirrig och konstant förväntansfull. Man blir ganska glad när det är över, säger hon ärligt.

Ace Wilder deltog första gången 2014 och var bara två poäng ifrån en skrällseger i hela tävlingen. Förra året var hon tillbaka och slutade trea. Men hon pratar ogärna om att det är tredje gången gillt i år.

– Vad som helst kan hända men jag har släppt det här med tävlingen. Det går inte att tävla i musik. Vem vet vad folk röstar på i år?

Det som talar för seger i år är förutom egna meriter hennes hemadress. Ingen annanstans finns fler Mellovinnare än på Kungsholmen.

ANNONS

Det började 2009 när Malena Ernman vann med bidraget La voix. Därefter har även Eric Saade och Måns Zelmerlöw vunnit, den senare som bekant hela Eurovision.

Lägg därtill låtskrivarduon Joy och Linnea Deb som skrev bidraget You som sjöngs av vinnaren Robin Stjernberg 2013.

Mitt i Kungsholmens djupdykning i Kungsholmens Mellohistoria visar också att Loreen strax innan Eurovisionfinalen i Baku skrev sig på en adress på Kungsholmen. Så med lite god vilja – fyra vinnare på åtta år.

Ace Wilder säger att det händer att Mellofolket springer in i varandra.

– Det händer lite här och där. Joy och Linnea Deb ser jag ibland och Måns har jag sett rasta hunden. Men då kände jag honom inte.

På lördag smäller det. Då ska Ace Wilder bärga hem en ny Melloseger till Kungsholmen – och fortsätta leva livet i Mellobubblan ett tag till.

Hur ser uppladdningen ut?

– Förhoppningsvis precis som inför ett gig. Då sitter jag och pratar med dansarna om allting annat än det som vi ska göra.

Läs mer: Här är alla Mellovinnare från Kungsholmen

Ace Wilder om:

Det bästa med Lilla Essingen: ”En bra blandning av avslappnad och uppstyrd känsla. Min bror bor på Söder och vi bråkar alltid om vem som bor på bästa platsen.”

Om relationen till USA som hon lämnade som 17-åring: ”Så fort jag åker dit får jag varma känslor för det var där jag växte upp och blev människa. Sedan när man tittar på det landet som vuxen så kanske jag inte håller med om allt”

Relationen till Eurovision som ung: ”Egentligen ingen. Alla följde Melodifestivalen men ingen följde Eurovision. Jag kände ingen som var med i den svängen.”