Så ska 25 års kvinnohistoria i tyg bevaras

I över 25 år har föreningen Livstycket förenat språk med design, teori med praktik.
Konceptet är enkelt. Arbetslösa kvinnor får lära sig att läsa och skriva på svenska, samtidigt som de handarbetar och skapar mönster och design som säljs i organisationens butik.
Nu ska föreningens integrationsarbete bevaras inför framtiden. Riksantikvarieämbetet har beviljat Livstycket 300 000 kronor för projektet ”Livstycket 26 års kvinnohistoria på löpmeter”.
– När det här projektet är klart kommer hela föreningens historia finnas på Stockholms stadsmuseum, säger grundaren och verksamhetschefen Birgitta Notlöf
Svenska är ett svårt språk
Förening startades för 26 år sedan i Tensta för att främja integrationen i området, att lära kvinnor svenska och hjälpa dem in i samhället.
– Svenska är ett svårt språk och vi som startade föreningen ville hjälpa kvinnor att lära sig språket, men även bearbeta minnen. Vi tror att det gör man bäst genom att blanda teori och praktik. Vi har skapat olika tygmönster genom projekt där kvinnorna har fått rita av det som de har sett och då försöka prata om det, säger Birgitta Notlöf.
Detta tyg med Stockholmsmönster skapades av att kvinnorna gav sig ut runt om i Stockholm och ritade av olika kända landmärken som sedan lades ihop till ett tygmönster. Foto: Livstycket
I augusti kommer föreningen att börja arbeta med projektet och när det är klart kommer tyger och Livstyckets historia att finnas på Stockholms stadsmuseum.
– Vi kommer att samla ihop alla olika mönster som vi har gjort genom åren. De ska finnas tillgängliga på Stadsmuseet och det ska finnas en bok med föreningens historia och arbetet bakom alla mönster. Vi från föreningen tycker att kvinnornas historia i förorten är ett kulturarv som är värt att bevara. Därför känns det häftigt att man i framtiden kommer kunna se vår historia på Stadsmuseet, säger Birgitta Notlöf.