En lådodlingstrend växer fram i Ursvik

I Ursvik finns pallkragar som invånarna använder för att odla sina egna grönsaker.
I Ursvik finns pallkragar som invånarna använder för att odla sina egna grönsaker.
I Ursvik har det blivit populärt att skaffa sig ett grönsaksland – fast i lådformat. För i området finns just nu ett 40-tal odlingslådor utplacerade, där potatis och gräslök snart kommer ses växa fram, lagom till midsommarfesten.

Att stadsodlingen har blivit en växande trend märks tydligt i Ursvik. Stadsbyggnadsprojektet Ursvik har placerat ut pallkragar i området för boende att odla grönsaker i. Det man behöver göra är att anmäla sitt intresse så sponsrar Stadsbyggnadsprojektet med låda, jord och tillgång till vatten. Det vill säga, om det finns en ledig låda. För i år har suget varit enormt.

– Vi har varit tvungna att köpa till 16 fler lådor, sedan fanns det 25 stycken kvar från tidigare i år, säger Anna Blank, marknadskommunikatör Stadsbyggnadsprojektet Ursvik.

En som har en odlingslåda är Ursviksbon Jenny Andersson. Förra året brukade hon tre lådor som användes till att odla bland annat zucchinin, kryddor, potatis, purjolök och koriander.

– Jag tycker det är jätteintressant med odling och i år ska jag prova odla tomater.

Förhoppningen med odlingslådorna, förutom en grönare omgivning, är att skapa mötesplatser och öka sammanhållningen bland invånarna. Tanken är också att utnyttja oanvänd mark innan den ska användas för byggandet av nya bostäder. Även om Jenny Andersson inför den här sommaren fått nöja sig med en låda, tycker hon ändå att det är roligt att fler vill prova på grönsaksodling i stadsmiljö.

– Fast jag har mindre utrymme i år är det kul att fler intresserar sig. Det bidrar till att man får lära känna folk som bor i området och dela med sig av kunskaper.

Stadsbyggnadsprojektet planerar också fram emot sommaren att sätta dit en leksandlåda till barnen och en bänk att sitta på.