ANNONS

Länge leve årets iskonst

Ett sätt att öva på sitt bidrag är att göra isbitar i stora hinkar. Här studerar Åsa Byred och Gun Lindblad hur de ska angripa isen för att få till bidraget ”Tjockis”.
Ett sätt att öva på sitt bidrag är att göra isbitar i stora hinkar. Här studerar Åsa Byred och Gun Lindblad hur de ska angripa isen för att få till bidraget ”Tjockis”.
Konstnärerna rekommenderas att skapa stabila verk av is i årets upplaga av isfestivalen i Huddinge centrum.

– Jag blev först lite sur och ville göra detaljer som stack ut överallt, säger Gun Lindblad från laget Fröknarna is.
ANNONS

Resan mot is började i eld. Det var på 1990-talet som Åsa Byred och Gun Lindblad var med i en sär-egen konstshow på Gärdet i Stockholm.

– Flera konstnärer var inbjudna att bygga installationer som skulle tändas på och brinna upp på ett visst sätt. Det blev väldigt kraftiga vindar den dagen, så det blev lite si och så med det. Men det brann ordentligt och folket jublade, säger Åsa Byred från Huddinge konstnärsklubb.

Sedan dess har de varit ett radarpar i konsten, i alla fall när det kommer till de stora iskonst- showerna i Huddinge. Under nästan alla år sedan starten har Fröknarna is hängt ihop och skapat isskulpturer som ett av de deltagande lagen.

Hittills har de inte lyckats knipa vinnarpokalen.

– Vi har funderat på om vi vill skapa en säljande grej eller om vi ska göra det vi vill. Det blir alltid att vi gör som vi vill i stället, säger Gun Lindblad.

Genom åren har de deltagande konstnärerna från Huddinge konstnärsklubb skapat både motorcyklar och djur av is. Reglerna har varit öppna, men nu har arrangören Huge gått ut med en rekommendation till konstnärerna där de uppmanas att skapa ”säkra” skulpturer som håller länge.

Orsaken är att fjolårets vinnare, en älg av is, smälte i benen en tid efter isfesten. Den fick därför kapas så att den inte skulle falla över någon.

Gun Lindblad gillade först inte att bli begränsad.

– Som konstnär kan man bli lite sur över en sådan grej, först ville jag göra en skulptur med grejer som stack ut överallt. Men det är klart att jag också förstår Huges tanke, säger hon.

ANNONS

Ett annat problem som konstnärerna får tampas med varje år är kvaliteten på isen, som sägs vara den finaste. Den kapas ur och fraktas ända från Torneälven i Norrbotten och det är Huge som betalar för kalaset.

– Men man vet aldrig riktigt vilket block man får. Isen kan ha sprickor och falla ihop om man hanterar den fel, så man måste ha en reservplan, säger Åsa Byred.

Ett problem av en annan karaktär är betalningen. Några konstnärer har reagerat på den något kyliga ersättning som de får för flera veckors arbete.

– Betalningen från Huge har diskuterats flera gånger. Man får 4 500 kronor per lag efter allt arbete, men efter skatt och sociala avgifter blir det inte mycket kvar. Man ska veta att vi planerar och arbetar i två veckor innan och sedan svettas i flera timmar på plats när vi gör skulpturerna, säger Gun Lindblad.

– Och jag fick köpa en ny motorsåg det här året för det här projektet, säger Åsa Byred.

– Ett år ville vi såga upp isen i fina block och sälja där på torget, säger Gun Lindblad.

Allt detta till trots så glöder Fröknarna is av idéer. De kan inte avslöja mer än att deras bidrag har att göra med natur, vatten och is. Och att det heter Tjockis.

Åsa Byred bär ut en övnings-isbit på gården, stor som en hink, och ställer på en stubbe.

– Det blir ganska stora drag utan några smådetaljer. Vi kommer att använda motorsågen och sedan hacka på med stämjärnen. Ett av dem är så vasst att det skär i is som smör, säger hon.

– Is är verkligen ett underbart material att arbeta med, det är en barndomsdröm att få skulptera med is, säger Gun Lindblad.

Ett år ville vi såga upp isen i fina block och sälja där på torget.Gun Lindblad, konstnär

Fakta

Fem lag tävlar

Lag 1: ”Sigom”, Camilla Jüllig, Gunnar Lundkvist, Gugge Norinder

Lag 2: ”Fröknarna Is”, Åsa Byred, Gun Lindblad

Lag 3: ”Ismännen”, Svenerik Jakobsson, Olle Magnusson

Lag 4: ”Iskristallerna”, Jan Jeanson, Peter Olsson, Pamela Wilson

Lag 5: ”Is i magen”, Margon Lindberg, Kim Stensland, Birgitta Wennerling

I år har även akrobatgänget ”Rackartygarna” från Huddinge bjudits in för att ha en snöshow.