ANNONS

Längtan bort från kylan

30 grader varmt, sandstränder och vänligt folk. I SVT:s nya dramaserie skildras människor som flyttar till Thailand i jakten på lyckan.

Maria Lundqvist spelar tvåbarnsmamman som letar lugnet utan att hitta det.
ANNONS

Att vara svensk i februari är inte alltid det lättaste. Korta dagar, långt till sommaren, snöslask och snålblåst. Många längtar till varma­re länder och några flyttar för gott.

I dramaserien ”30 grader i februari” får tittarna följa en handfull svenskar som av olika anledningar valt att emigrera till Thailand. Maria Lundqvist spelar tvåbarnsmamman Kajsa som är sönderstressad och har drabbats av en stroke. Hon säljer huset i Sverige, säger upp sig och tar med sig döttrarna till den bungalowby hon köpt.

Där ska familjen bli lycklig, där ska de sluta bråka. Men inget blir som hon tänkt sig.

– Tematiken är spännande: människor som längtar. Är det något vi människor gör är det att längta och hoppas och tro att allt någon gång blir bättre. Men en av lärdomarna i serien är att livet inte automatiskt blir bättre för att vi flyttar på oss. Vill man förändras krävs en inre resa, säger Maria Lundqvist.

Hon tror att hennes karaktär är den som flest människor kan relatera till.

– Jag tror att många kan identifiera sig med hennes längtan efter lugn, efter lyckan, efter sitt bättre jag. I Thailand finns alla yttre förut­sättningar, men man blir inte frisk och stark av att fly från sig själv.

För ett par år sedan skilde sig Maria Lundqvist och hennes dåvarande make.

Men när de fortfarande var ett par funderade de ibland på att flytta utomlands med familjen.

– Jag vet inte varför det aldrig blev av. Antagligen var jag för lite modig eller för lite galen. Och jag tror att vi löste det vi behövde lösa på hemmaplan i stället, eller i segelbåten. I en segelbåt tvingas man in varandra. Det rekommenderar jag familjer eller par att testa. På en båt finns inget mitt och ditt, man är tvungen att dela på de gemensamma utrymmena.

ANNONS

Serien spelades in under våren 2011 och Maria Lundqvist pendlade då mellan Thailand och Sverige.

– Jag bodde där tre, fyra veckor i taget och åkte sedan hem igen. Som längst stannade jag i sex veckor och då gick mina barn i skola där. Jag kan inte säga att jag fick en djupare insikt i det thailänd­ska samhället, men insåg att thailändare faktiskt är så kärleksfulla och omtänksamma som de verkar när man är där på semester.

I Sverige turnerade Maria Lundqvist dessutom med enmansföreställningen ”Blottad”. Samtidigt fick hon erbjudande om att delta i ”Stjärnorna på slottet” och tackade först ja och sedan nej. Arbetsbördan blev för stor.

Nu har Maria Lundqvist nya projekt på gång. Under våren skriver hon på ett filmmanus som hon hoppas på att få regissera till sommaren.

– Kanske spelar jag en liten roll också. Huvudrollen var tyvärr för ung för mig, den hade varit spännande att göra annars.

Fakta

Skriver på filmmanus

Namn: Maria Lundqvist.

Yrke: Skådespelare.

Ålder: 48 år.

Bor: Bromma.

Familj: Barnen Anton, 22, Arvid, 19, Alva, 14 och Nora, 8. Pojkvännen Kristoffer Hellström, 27.

Aktuell: I dramaserien ”30 grader i februari” där hon spelar en ensamstående mamma som drabbats av en stroke. I serien medverkar även bland andra Kjell Bergqvist, Lotta Tejle, och Kjell Wilhelmsen.

Under våren skriver hon på ett filmmanus som hon, om filmen blir verklighet, även ska regissera.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.