ANNONS

”Låt hjärtat få mer plats”

Cecilia Frode strävar efter balans i livet. ”För mig är det viktigt att acceptera att man inte kan vara bäst, jag är den jag är och gör så gott jag kan. Att hålla på och mala sådant jag kunde ha gjort bättre leder ingenstans.”
Cecilia Frode strävar efter balans i livet. ”För mig är det viktigt att acceptera att man inte kan vara bäst, jag är den jag är och gör så gott jag kan. Att hålla på och mala sådant jag kunde ha gjort bättre leder ingenstans.”
Skådespelerskan Cecilia Frode tar jobbet på blodigt allvar – men kan också skratta åt alltihop.

I filmen ”Stockholm Stories” spelar hon en manisk, överambitiös kvinna i karriären.

Nyligen sågs hon gråta tillsammans med Baywatch-stjärnan David Hasselhoff. ”Det var en kulturkrock”.
ANNONS

På fredag har ”Stockholm Stories” premiär på biograferna. Cecilia Frode spelar en av huvudrollerna i filmen som bygger på Jonas Karlssons novellsamling ”Det andra målet”.

Hur var det att spela mot Jonas Karlsson?

– Det bara svängde liksom. Kul, enkelt och okomplicerat. Jag tycker det är skönt när man tar bort det där mystiska demonregissörsdravlet. Det är ett hantverk det här. Det handlar om kommunikation från början till slut.

Cecilia beskriver visuellt vackra ”Stockholm Stories” som en reflektion över hur vi människor lever och är. Trots våra olikheter är vi alla i samma behov av kärlek och närhet.

Hennes karaktär Jessica befinner sig mitt i karriären.

– Hon mår bra av att vara lite duktigare än alla andra. Att vara nästan maniskt överambitiös är hennes sätt att överleva.

När Jessica inte får adoptera på grund av att hon är för ensam, kan hon inte hantera det. Cecilia tror att många kan känna igen sig i Jessica och det resultatinriktade sättet att leva. Där bra inte är gott nog.

– Det är nästan som ett elitliv, där många väljer bort känslo­livet för att lyckas. Vi ska ha lite blodsmak i munnen varje dag. Det räcker inte med att laga middag, det ska vara den där middagen. Det här maniska att man ska tvätta en maskin varje dag. Men dammtussarna ligger för helvete kvar. De ligger där nästa vecka också. Det kanske är bättre att låta hjärtat få lite mer plats.

Finns det några likheter mellan dig och din karaktär?

ANNONS

Precis som vid varje fråga tar sig Cecilia tid att fundera en stund.

– Jag är målinriktad, men inte manisk. Mitt jobb handlar ju om att vara bra eller dålig, men jag stänger inte av livet. Det är min inspiration.

Ju äldre Cecilia Frode blir, desto mer känner hon att hon inte kan göra mer än vara 100 procent närvarande i nuet. För att fungera ser hon till att sköta sig – äta, sova och vila.

– Just nu skulle jag jättegärna dricka ett glas champagne med lite angostura i, men jag måste hem och plugga text.

Cecilia växte upp med pappa Åke och två av sina fem syskon. Han lyfte skrot och nu gör Cecilia det också.

– Jag måste sköta om mitt instrument, kroppen. Annars kan jag inte leverera i skarpt läge. Jag gillar att brinna när det gäller.

Nyligen medverkade Cecilia i TV3:s ”Hasselhoff – en svensk talkshow” med den forna Baywatch-stjärnan David Hasselhoff.

– Det var jättekonstigt. Han ser likadan ut nu som när jag bodde hemma och syrran var kär i honom, säger Cecilia och brister ut i gapskratt.

I programmet ordnades en gråttävling mellan Frode och Hasselhoff, en tävling som vanns av Cecilia. Hon beskriver mötet med programledaren som en ”kulturkrock”. Hon, Felix Herngren och Johannes Brost lyssnade på honom och visade respekt.

– Vi svenskar är ju så. Jag undrar om det blev en chock för honom? Han sa: ”Om ni har några frågor, flika in dem”. Jag försökte flera gånger, men han pratade ju på hela tiden. Han är helt underbar.

Jag är målinriktad, men inte manisk. Mitt jobb handlar ju om att vara bra eller dålig, men jag stänger inte av livet.

Fakta

Cecilia har två premiärer samma dag

Namn: Cecilia Frode.

Ålder: 43 år.

Bor: Centralt i Stockholm.

Familj: Ja.

Yrke: Skådespelerska, dramatiker.

Aktuell: Två premiärer den 7 mars. Filmen ”Stockholm Stories” och ”Det kan du drömma om Hilda” på Kulturhuset Stadsteatern. Novellfilmen ”När sugfiskar krockar” på SVT framöver. ”Hasselhoff – en svensk talkshow” på TV3 Play.

Om premiärkrocken 7 mars: ”Jag kan inte gå på galapremiären för filmen eftersom jag har genrep på teatern. Det känns surt, men jag är så glad att vara med i ”Det kan du drömma om Hilda”. Jag får gå på festen sedan”.

ANNONS