ANNONS

Lena PH:s fräcka kupp i tv

Lena Philipsson om att vara folkkär: ”Jag vet inte, det är inget jag går runt och känner att jag är. Jag försöker jobba på, ger 100 procent och slarvar inte. Jag förhåller mig ödmjuk till det.”
Lena Philipsson om att vara folkkär: ”Jag vet inte, det är inget jag går runt och känner att jag är. Jag försöker jobba på, ger 100 procent och slarvar inte. Jag förhåller mig ödmjuk till det.”
I nya tv-programmet ”Konstkuppen” får Lena Philipsson ragga nakenmodeller på stan.

När hon gör tv bjuder hon gärna på sig själv.

– För mig är det inte viktigt att framstå som snygg, vacker och fin.
ANNONS

I SVT:s nya programserie vill programledaren Lena Philipsson avdramatisera vårt förhållande till konst. I varje program får tittaren följa en konstnär som jobbar med utmaningen att på sex dagar skapa ett nytt konstverk.

– Det ska vara lättsamt, folkligt och visa att konstnärer inte alls behöver vara så svåra, säger Lena Philipsson.

I första avsnittet utmanar Lena Philipsson fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, som fick sitt genombrott med fotoutställningen ”Ecce Homo” 1998, att göra en konstkupp i Skara domkyrka. Elisabeth ska designa en särskild altartavla för homosexuella och transpersoner.

Under tiden får Lena Philipsson assistera och leta nakenmodeller på stan. Att gå fram till främmande människor på gatan och ställa den frågan var det svåraste med hela serien, tycker Lena Philipsson.

– Jag tänkte att det här är ett jobb som Lena Philipsson bara ska göra. Det var den besvärliga biten och tog på krafterna. Jag kände det som att jag antastade folk, men Skaraborna var så glada så det var inga problem, säger Lena som till slut vande sig och blev avtrubbad.

Upplevdes den nya altartavlan som provocerande?

– Personer från kyrkan dök inte upp, men folk i Skara var positiva och inte alls provocerade. Det var i alla fall ingen som vågade yttra sig, säger Lena Philipsson.

Varför valde de dig som programledare?

– Produktionsbolaget frågade om jag ville göra ett program om mode. ’Nej, inte kläder’, sa jag. ’Jag vill göra något med konst’, ­säger Lena som ser sig som en röd tråd i programmet.

ANNONS

Vad har du för förhållande till konst?

– Okomplicerat. Jag är uppvuxen med föräldrar som målade med en kompis en gång i veckan. De har sjukt mycket tavlor hemma, de hänger i fyra rader på väggen och står i drösar. Att måla något, sy något eller spela en trudelutt är ingen stor sak för mig. Allt hänger ihop.

Har du också deras tavlor hängande hemma?

– Nej, det är en stil jag inte tycker om. Men om jag måste kan jag skapa en tavla. Det handlar om att göra saker handgripligt, som att klippa sig själv hemma.

Klipper du dig själv?

– Det händer att jag tar fram saxen.

På sin hemsida har Lena Philipsson bland annat en bild på sig själv med ett par glasögon på sniskan, som hon lånat av Galenskaparna.

Du är väldigt rolig. Hur vågar du bjuda på dig själv?

– Jag har alltid varit sådan. För mig är det inte viktigt att framstå som snygg, vacker och fin. Humorn kommer från pappa, som alltid var rakt på sak, rätt rå, svart och över gränsen. Så har vi tre barn också blivit.

Samtidigt som programmen spelades in drabbades Lena privat, då maken Per Holknekt ”brutit äktenskapslöftena”, som det stod i kvällstidningarna och paret separerade.

– Det kommer jag inte att kommentera över huvud taget, säger Lena bestämt.

Fakta

Lycklig av Ernst billgrens mosaik

Namn: Lena Philipsson.

Ålder: 46 år.

Bor: Östermalm.

Familj: Två barn.

Yrke: Artist.

Aktuell: Leder ”Konstkuppen” i SVT1.

Stor respekt: Lena Philipson har stor respekt för konstnärer och blir lycklig av Ernst Billgrens mosaik- skulpturer, som hon tycker är härliga till färg och form.

Fakta

Konstnärerna i programmet

Medverkande konstnärer: Elisabeth Ohlson Wallin, Carolina Falkholt, Peter Apelgren, Juan Pedro Fabra Guemberena, Marianne Lindberg De Geer och Johan Zetterquist .

Börjar sändas: Programmet har premiär den 9 januari klockan 21 i SVT.