ANNONS

Lidingö har ett av Sveriges bästa motionsspår

Oskar jensen och Philip Persson
Oskar och Philip, från Skåne respektive Blekinge, är orienterare och hängivna löpare.
I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. I dag har turen kommit till Grönsta Gärde i Lidingö, på en stark 31:a plats.
ANNONS

– Gröna tian, Lidingöloppets sista mil, har en härligt varierad skärgårdsmiljö med allt från pittoreska gamla fiskelägen till den vackra stockholmstypiska hällmarkstallskogen, säger Oskar Jensen.

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

Sprang 237,5 mil

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

Fem huvudkriterier

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Till slut enades de om fem huvudkriterier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

ANNONS

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

Nedräkningen pågår

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och nedräkningen från plats 100 till det allra bästa har börjat på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. På plats 31 kom alltså Grönsta Gärde på Lidingö.

Framför allt var det alltså Gröna tian som fick Oskar och Philip på fall, men även det totala utbudet med flera andra kortare spår och ”den blåmarkerade tremilaren som en länk till inte bara en utan två ytterligare spårcentraler”, skriver de.

Liten kommun med många spår

På så sätt blir Lidingö, som en av Sveriges minsta kommuner, också den mest motionsspårtäta, konstaterar Oskar och Philip.

– Bristen på öppna friluftsgårdar kompenseras dessutom av ett gäng bajamajor mitt på gärdet. Vilket ställe! säger Oskar.

31:a plats inte illa

Plats 31 kanske inte låter så märkvärdigt, men Oskar Jensen slår fast att Lidingö ska känna stolthet över Grönsta Gärdes placering.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen en ära att vara med på topp 100-listan, säger Oskar.

Unika gröna kilar

Flera andra spår i Stockholms län har hamnat på topp 100-listan. Men Lidingös spår är högst rankade i länet – hittills.

– Vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner har inte funnits det behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.