Lidingöbon som bygger hela Grammisgalan

Lisa Cronstedt är högsta bossen i Grammisgalans organisation. På onsdag sker den årliga och stjärnspäckade galan på Cirkus.<b> </b>
Lisa Cronstedt är högsta bossen i Grammisgalans organisation. På onsdag sker den årliga och stjärnspäckade galan på Cirkus.<b> </b>
Lisa Cronstedt är generalen som vill bli kallad något annat. Hon styr över 700 personer som arbetar med Grammisgalan och 1 500 gäster på den efterföljande festen. På onsdag är det dags för hennes sjätte gala.

På onsdag kan Lidingöbon Lisa Cronstedt mingla med Adam Tensta, Miriam Bryant, Zara Larsson och Max Martin på Grammisgalan på Cirkus i Stockholm. Men det blir inte så mycket minglande för Lisa för hon är Grammis-general. Eller som hon hellre vill bli kallad: Grammisansvarig.

– General låter så militäriskt, men jag har det övergripande ansvaret för Grammisgalan. Och ska jag beskriva vad jag gör så är det att likna vid att bygga ett hus, säger hon.

Det hon menar är att huset innehåller en mängd olika byggstenar. Hon ansvarar för budget, alla kontakter med de som jobbar med projektet, från byggjobbare till vilka som sitter i juryn, vilka som ska vara prisutdelare, bestämmer artistunderhållningen och hon avgör tillsammans med Sveriges Television vem som ska vara programledare.

Lisa Cronstedt har även ett finger med i hur bordsplaceringen ska se ut på den efterkommande festen på kvällen på Operakällaren. Hon är dessutom med och bestämmer vad som ska stå på menyn.

– Det blir en trerättersmiddag och i år har vi vänt på steken. Det blir vegetarisk mat och den som vill kan få välja kött, säger hon med ett skratt.

Men passar den menyn alla hårdrockare på festen?

– (Skratt) Ja, de äter väl mest grönt av alla? Men vi gör detta för att vi vill tänka klimatsmart, säger hon.

Grammisgalan har existerat i olika format sedan 1969 och sedan sex år tillbaka sker festen på Cirkus på Djurgården.

Varför ska musikbranschens firmafest gå i direktsändning på SVT?

– Musik är för alla, vår uppfattning är att det är många som vill se intressanta artister, producenter och låtskrivare. Jag tror att många vill följa vad som händer på galan. Det är inte bara en branschgrej. Det är en fin tradition som funnits länge och som firar många olika genrer.

Vad är tjusningen med ditt jobb?

– Det är ett jättestort projekt med sammanlagt 700 personer som jobbar med olika saker och 1 500 gäster som ska äta på Operakällaren på kvällen. Det är spännande för man får träffa väldigt många olika människor. Och man får lösa en massa problem hela tiden under mycket stress och press, säger hon.

Vad är den största utmaningen?

– Vi håller på från klockan 15.00 till klockan 03.00 på natten. Det gäller att få ihop galan till 100 procent för så många som möjligt.

Lisa Cronstedt jobbar som marknads- och kommunikationschef för IFPI och representerar musikbolagen men arrangemanget med Grammisgalan jobbar hon med under hela året.

– Direkt efter galan utvärderar vi den. Sedan är det bara att börja bygga huset igen och ambitionen är att vi alltid ska förändra 10–20 procent av programinnehållet.

Vad betyder en vinst för de nominerade?

– De blir väldigt glada. De får en statyett och äran. Alla nominerade är vinnare, i alla fall potentiella vinnare. Det är alltid en schysst stämning. Vi träffas och firar vad som hänt under året.

Hinner du mingla med artisterna på kvällen?

– Det är mycket jobb även på kvällen men vi brukar hinna äta och skåla. Jag får slappna av dagen efter.

Fakta

Lisa Cronstedt

Bor: I Kappsta på Lidingö, uppvuxen i Sundsvall.

Familj: Sambo, två barn och två bonusbarn.

Ålder: 40 år.

Lyssnar gärna på: Jag är en allätare, när det gäller musik lyssnar jag på allt. Jag spelade piano när jag var yngre.

Lidingö: Trivs superbra. Nära stan och naturen, jag får en småstadskänsla av Lidingö.

Aktuell: Ansvarig för Grammisgalan som äger rum på onsdag den 24 februari på Cirkus. Direktsänds på SVT play.