ANNONS

Lilja 4-ever är ständigt aktuell

Jenni Aho och Johan Sörensen tycker att debatten om trafficking och barnsexhandel försvunnit. Nu vill de väcka liv i debatten med en ny pjäs som har premiär på lördag.
ANNONS

Teaterpjäsen ”Om du var jag” som Jenni Aho från Alby, och Johan Sörensen från Tumba, sätter upp är inspirerad av Lukas Moodysons omtalade film ”Lilja 4-ever” från 2002. Filmen handlar om en ung tjej som luras till Sverige för att sälja sex.

– Johan hade gjort ett projektarbete om trafficking i skolan och vi tycker att det talas väldigt lite om problemet i dag. Efter ”Lilja 4-ever” sinade debatten, säger Jenni Aho.

”Om du var jag” har samma tema som Lukas Moodyssons film. Men pjäsförfattarna har gjort om en del i handlingen. Bland annat gestaltas huvudpersonen, 17-åriga Sofja, även som litet barn. Det förekommer inte i filmen.

– Det är för att förstärka att det är barn det handlar om och för att förstå att det barnsliga fortfarande finns kvar i den unga tjejen, förklarar hon.

Pjäsens målgrupp är ungdomar. Och de två ordinarie föreställningarna är i stort sett utsålda.

– Vi tror att teater är ett bra sätt att nå ut till ungdomar på i stället för att langa fram en rapport, säger Jenni Aho.

Rapporter finns det annars gott om. Rikskriminalpolisen uppskattade 2004 att mellan 400 och 600 personer kommer till Sverige varje år för att sälja sex.

– Det är viktigt att ungdomar får veta om det här för det är de som i framtiden har ansvaret i världen, säger Jenni Aho.

Förhoppningen är att föreställningen, som sätts upp vid Odenplan, ska leda till uppmärksamhet.

ANNONS

– Vi hoppas få åka till olika kommuner och sätta upp pjäsen på skolor och för tjänstemän.

Fakta

Premiär på lördag

Teaterpjäsen ”Om du var jag” spelas på Pygméteatern vid Odenplan.

7 av 16 skådespelare kommer ifrån Botkyrka.

Pjäsen spelas lördag och söndag klockan 19. Extraföreställning söndag klockan 15.

Inträdet på 50 kronor går till organisationen Ecpat som jobbar mot barnsexhandel.

ANNONS