ANNONS

Röda linjens bästa poet ska koras

alexander
Alexander Zadruzny, ordförande i Skärholmens ungdomsråd – och poesiälskare.
Den 28 april koras Röda linjens bästa poet, i en stor tävling i Kulturhuset Stadsteatern.
– Jag vill att röster från vårt område ska höras, säger Alexander Zadruzny, som fick idén.
ANNONS

För 18-årige Bredängskillen  Alexander Zadruzny är poesin en del av livet – ett sätt att uttrycka känslor, tankar och åsikter som han inte fick ur sig innan han började skriva.

I somras uppträdde ha för första gången, vid poesitävlingen We are Stockholm i Kungsträdgården. Han vann första pris med sin dikt om fördomar mot förorten – en dikt som uttryckte hans frustration över att unga stämplas utifrån det område de bor i.

Tävlingen gav mersmak – och Alexander Zadruzny vill också gärna lyfta fram andra poeter. Det var han som fick idén till Röda linjens bästa poet. Det är också han som håller i trådarna när tävlingen  nu arrangeras, i ett samarbete mellan Skärholmens ungdomsråd (där han är ordförande), 127:s röster räknas (där han är styrelsemedlem) och Kulturhuset Stadsteatern.

– Det finns för få plattformar där människor kan framföra sin poesi och höja sina röster. Röda linjens bästa poet är ett sätt att försöka ändra på det och skapa en gemenskap. Jag tror att många bär på samma slags känslor, säger Alexander Zadruzny.

På lördag den 28 april klockan 18.30 öppnas dörrarna i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Först blir det mingel. Klockan 19 börjar själva  tävlingen, med åtta poeter (startfältet är fullt) på scenen.

Juryn består av tre poeter från röda linjen (Sara Nazari, Per Butenas och Hiba Alk) och av tre förortsprofiler (Ali X Ahmed, Nabila Abdul Fattah och  Alejandro Sinisalo).

– Men publiken får också inflytande över vem som vinner, säger Alexander Zadruzny som hoppas att lördagens tävling inte blir den enda.

– Tanken är att tävlingen ska återkomma år efter år och bli något stort som alla kan längta till, säger han.

Den som vinner får 2 500 kronor och ett diplom.

ANNONS

Fakta

Nya poesitävlingen ska bli årlig

Aktuellt: Tävlingen Röda linjens bästa poet.

Var: Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

När: Lördag 28 april kl 18.30–21.30. Inträdet är gratis.

Arrangörer: Skärholmens ungdomsråd, 127:s röster räknas och Kulturhuset Stadsteatern.

Om namnet: Tävlingen heter Röda linjens bästa poet för att betona att den främst är till för dem som bor i området, men alla är ändå välkomna att delta. Årets tävling är full, men tanken är att den ska komma tillbaka årligen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.