Litteraturnördar möts på Scandic

Lasse Holm drog en stor publik den 8 september.
Lasse Holm drog en stor publik den 8 september.
Artist, musiker, kompositören och estradören Lasse Holm.
Artist, musiker, kompositören och estradören Lasse Holm.
Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord bjuder på ännu ett fullspäckat föreläsningsprogram under hösten.

– Vi är underligt anonyma fast vi har hållit på så länge, säger deckarförfattaren Kjell E Genberg som är vice ordförande i sällskapet.

Sedan mitten av 1990-talet har Sollentuna haft ett eget författarsällskap som anordnar gratis föreläsningar för allmänheten. Föreläsarna är ofta författare, men även höga politiker, företagsledare och musiker har gästat den lilla föreningen.

– Man vet aldrig hur många som kommer. Lasse Holm drog dubbelt så många som det brukar vara, ungefär 80 personer. Även Herman Lindqvist och Håkan Nesser har dragit många, berättar Kjell E Genberg som har svårt att välja någon favorit ur höstens utbud.

Trots att föreningen är liten och fattig har de lyckats boka många storheter genom åren.

– Det är för att vi har varit med i branschen och skrivit böcker själva. Då blir det lättare att övertyga, fast vi inte har råd att betala mer än mat och dryck, några böcker och en blomsterkvast. Det handlar om kontakter, precis som allt annat, konstaterar Kjell E Genberg.

De flesta som kommer på föreläsningarna brukar vara medlemmar i författarsällskapets vänförening. Men det kommer också gäster från Scandic, där föreläsningarna numera hålls.

– Har de tråkigt på rummet kan de alltid komma och lyssna en timme, säger Kjell E Genberg.

Han hoppas dock att ett nytt klientel ska hitta till föreläsningarna.

– Precis som alla andra gamla föreningar skulle vilja ha lite yngre människor också. Vi är underligt anonyma fast vi har hållit på så länge, säger han.

Föreläsningarna äger rum på Scandic Star Hotel varje torsdag kl 19-20. Fram till den 1 december. Kommande föreläsare är bland andra Eva Ludvigsen, Marianne Cedervall, Astrid Ståhlberg och Eva Swedenmark. För fullständigt program, besök stockholmnord.org.