ANNONS

Succé för SFI-loppets premiär i Sundbyberg

sfiloppet 2017 lötsjön
Starten i SFI-loppet. Hussien Adam, i mössa, sätter full fart.
I dag var det premiär för SFI-loppet i Sundbyberg. Cirka 60 elever, och några lärare, från SFI i Hallonbergen sprang en 4,5 kilometer lång bana runt Lötsjön och Råstasjön.
ANNONS

– Fantastiskt att så många vill springa. Vi hade ju ingen aning – det hade lika gärna kunnat bli bara ett par stycken, säger Johanna Österljung medan hon delar ut nummerlappar till deltagarna.

Hon är lärare på SFI i Hallonbergen och det var hon som kläckte idén om ett lopp för eleverna.

Johanna Österljung. Foto Åsa Sommarström

– Vi satt och år lunch och pratade om att vi borde ha en gemensam aktivitet för alla SFI-klasserna. Många träffar bara sina egna klasskamrater annars. Då tänkte jag att ett lopp skulle vara roligt och bra.

Uppvärmning före start

Hon tycks ha fått rätt. En kvart före starten är det är full rulle och många skratt under uppvärmningen på Golfängarna, där loppet har start och mål.

Uppvärmning, en stund före starten. Foto Åsa Sommarström

En hel del av eleverna har nummerlappar på sig. Andra deltar lika aktivt i uppvärmningen fast de nöjer sig med att heja under själva loppet.

ANNONS

– Efter loppet blir det en mindre runda för de som inte springer. De får promenera eller jogga. Sedan är det picknick, den har de flesta kanske sett fram allra mest emot, och fotboll och kull, säger Johanna Österljung.

Sträckta armar under uppvärmningen. Foto Åsa Sommarström

Det drar ihop sig till start.

Full fart direkt

– Vem vill vinna? ropar Johanna och en handfull vågar sig på att räcka en eller två händer i luften.

Starten går och löparna sätter av i full fart mot Lötsjön. Sju åtta minuter senare har de snabbaste rundat sjön och passerar intill minigolfbanan, där de som inte springer står och hejar, och vidare bort mot Råstasjön.

Intill minigolfbanan står de som inte själva deltar i loppet och hejar på de tappra löparna. Foto Åsa Sommarström

Ny väntan, nu vid målet på Golfängarna. Lärare och elever spekulerar om vem som ska dyka upp först på parkvägen efter att ha rundat Råstasjön.

”Sa du 50 kilometer?”

– Det finns en del spänstiga eritreaner. ”Sa du 50 kilometer?” sa en av dem när jag sa att banan var ungefär 5 kilometer, säger SFI-läraren Åsa Nordin.

Plötsligt dyker två löpare upp i Golfängarnas östra ände. En av dem är läraren David Wester.

– Nej, vad gör han? Det är ju roligare om en av eleverna vinner! säger en av lärarkollegerna.

Noredin Abdu går i mål först av alla. Läraren David Wester alldeles bakom. Foto Åsa Sommarström

Men hon behöver inte oroa sig. Noredin Abdu drar upp en långspurt, passerar mållinjen några sekunder före David, och blir den historiske förste segraren i SFI-loppet med tiden 19,38.

”Det känns bra, men det var hårt”

Noredin Abdu sjunker ner i gräset och pustar.

– Det känns bra. Men det var hårt. David är bra. Han hejade på mig. Jag tackar David, säger Nordin Abdu som bor i hallonbergen och kom till Sverige från Eritrea för drygt ett år sedan.

Ett par minuter senare kommer Hussien Adam, i mössa och träningsoverall värmen till trots.

”Jag vann över min lärare”

– Om det blåser är det skönt att ha mössa. jag vill inte få hosta, säger han.

Hussien Adam bor kommer från Sudan, men bor i Rissne sedan snart fem år. Han berättar att han brukar löpträna en gång i veckan, och at han är ganska nöjd med loppet.

– Jag kom femma eller sexa tror jag. Och jag vann över min lärare, säger han och skrattar.

Snabbaste kvinna är Karin Tallbo, som är lärare. Lite efter henne springer Timnit Mahari i mål, först av de kvinnliga eleverna.

Lär bli en tradition

– Det var inte så jobbigt. Jag är nöjd, säger hon.

Nöjd är också Johanna Österljung.

– Det känns jättekul! Jag tror att vi gör en tradition av det här. Nästa år kanske vi utvecklar det och kör lite löpträning innan loppet för de som vill, säger hon.