ANNONS

Lucia följs av tärnor och tomtar

Den som vill se ett luciatåg har goda chanser i Vallentuna i slutet på veckan. Vallentunas lucia Mana Fulaifil får sällskap av tomtar och minilucior.
ANNONS

Över tio framträdanden blir det för Vallentunas lucia Mana Fulaifil och hennes tärnor på torsdag när lucia firas. De börjar redan tidigt på morgonen i Vallentuna kyrka. Sedan ska skaran besöka vårdhem, företag och restauranger runt om i Vallentuna.

– Jag är jättenervös men det ska bli väldigt kul, säger Mana Fulaifil som vann omröstningen i tävlan mot sex andra kandidater som nu blir hennes tärnor.

Final blir det på kvällen, åter­igen i Vallentuna kyrka med kröning. Då delas arrangören Lions stipendier ut. Årets tre stipendiater som får 10 000 kronor var är Björn Bergqvist, Brottby SK (fritidsledarstipendium), Ingrid Ullman (kulturstipendium) och Isabella Trancredi (musikstipendium).

Lions har arrangerat luciafirande i Vallentuna i upp emot 20 år. Då tog de över firandet från kommunen. Syftet är helt enkelt att dela med sig av luciatraditionen och sprida ljus i vintermörkret. Enligt Arnold Wester, Lions är luciatåget mycket uppskattat när det kommer. Framför allt bland de äldre på vårdboendena.

– Jag brukar säga till tjejerna att ni ger mycket när ni går runt. Men ni får också så mycket tillbaka. Det är faktiskt en stor emotionell upplevelse för dem, säger han.

För den som vill fira lucia i Vallentuna finns fler alternativ. På torsdag kväll 18.30 blir det luciatåg med tärnor och tomtar i Össeby garns kyrka i Brottby.

På lördag klockan 11 går Kulturskolans yngsta elever ett klassiskt luciatåg i Kulturhuset.

Kvällen innan firas lucia för ungdomar på Nova från klockan 19. Här blir det uppträdanden av en annan karaktär. Hiphop, rap, rock och housemusik står på programmet.

ANNONS
Fakta

Hit kommer lucia

Kl 10 Träffpunkten.

Kl 16.30 Kulturhuset.

Kl 19.00 Vallentuna kyrka.

Runt lunch kommer lucia­tåget att sjunga på Vallentuna gästgiveri.

Däremellan går tåget runt på vårdhem och företag i centrala Vallentuna.