ANNONS

Lunarstorm på öppet hav

Internet från förr. Lunarstorm är ett minne blott. En gång i världen var det världens största community.
Internet från förr. Lunarstorm är ett minne blott. En gång i världen var det världens största community.
Lunarstorm fyller 20 år. Grundaren Rickard Eriksson ruskar liv i den digitala fritidsgården och bjuder in till återträff på en Ålandskryssning. Men inte bara för att umgås. Initiativtagaren har andra motiv än så.
ANNONS

– Folk tyckte jag var en idiot.
I mitten på 90-talet var Rickard Eriksson fast övertygad om vi alla snart skulle umgås digitalt. Ingen trodde honom.

Tio år senare, 2005, skrev tidningen New York Times att Lunarstorm, som Rickard skapat, skulle kunna vara Sveriges största stad. 1,2 miljoner var registrerade på internetcommunityt för unga människor som ville hänga på en digital fritidsgård.

– Det digitala ersatte liksom jobbiga moment i vardagen, som att närma sig någon man tyckte om, eller att du inte var rätt klädd eller tillhörde rätt klick. På nätet kunde du få en ny chans att visa vem du var. Vuxenvärlden förstod ingenting. Det var först när Facebook slog igenom som vuxna förstod hur unga hade umgåtts på nätet, säger han.

Ytterligare tio år senare är Lunarstorm förpassat till historieböckerna. Men i år är det 20 år sedan Stajlplejs (som Lunarstorm först hette innan det bytte namn) lanserades och nu ställer Rickard till med en återträff. 15 oktober lättar M/S Birka ankar från stadsgårdskajen – en tillskruvad tidsresa där det digitala umgänget är ersatt med ett analogt möte till sjöss.

Ytterligare, och egentligen en större anledning till återträffen, är att Rickard vill intervjua folk till en bok och en tv-dokumentär om det svenska communityundret; ett 50-tal sajter hade totalt över två miljoner medlemmar i mitten på 2000-talet.

Varför var Lunarstorm en sådan succé?
– Jag skapade en miljö som jag själv ville ha – en trygg plats kan man säga som dessutom var medvetet tjejig. Min strategi var att om jag lyckas locka dit tjejerna, då kommer killarna också. Och så blev det.

Lunarstorm var också ett mer naturligt ställe för folk att träffas, umgås och flera gånger bli kära, menar Rickard. Dagens dejtingsajters mer pang på rödbetan-metod är något helt annat. Och till skillnad från Facebook underlättade Lunarstorm umgänge med folk som inte känner varandra.

Det var bättre förr?
– Jag tycker att Facebook är en jättebra tjänst. Men precis som med Snapchat och Instagram har det gjort att nätet är mer stängt nu. Dagens plattformar är mer gjorda för att prata med dem som du redan känner. Det finns ett annat säkerhetstänk som jag tycker är mer typiskt amerikanskt än svenskt.

Och där hittar Rickard ännu ett problem med sociala medier. Att de är skapade i en amerikansk miljö, med förutsättningar som finns i det samhället, snarare än hur det såg ut i svenska Lunarstorm.

ANNONS

Ändå valde alla Facebook.

 

Vi gick ut på stan och frågade folk: Har du några minnen från Lunarstorm-eran?

– Jag hade inte Lunarstorm, jag var för ung för det men jag har haft Bilddagboken! säger Matilda Lundgren, 21 år.
– Jag hade Lunarstorm men jag använde det inte alls mycket och det var mest mot slutet, ­innan det försvann, säger Oskar Viklund, 23 år.
– Jag hade Lunarstorm men jag använde inte ­sociala medier så jättemycket då. Jag hoppade in när det var Bilddagboken som var den stora. Jag tror att jag hette något i stil med Samuel_. Jag tycker det är bättre nu, jag gillar twitter, säger Samuel Gustafsson, 22 år.
– Jag hade ett Lunarkonto men jag var mer inne i Playahead tror jag. Jag kommer ihåg att det var massa skumma typer som skickade dickpics. Mycket pervos, säger Annie Jensen, 23 år.
Fakta

Sex nätforum vi brukade hänga på

I slutet av 90-talet och början av 2000-talet hoppade svenska ­ungdomar runt från sajt till sajt för att umgås, hitta nya vänner och ­bedömda varandras utseende. Den så kallade vuxenvärlden fattade ingenting. Internet var lika skadligt som videovåld på 80-talet. Sen kom Facebook och tog över. De vuxna fattade till sist och de gamla sajterna, med några undantag, gick omkull en efter en.

Skunk (1998–2010) För dig som var över 18 år. Var störst i Sverige innan Lunarstorm tog över. Gästbok, dagbok och diskussionsforum var primära funktioner. De bästa texterna från dagböckerna gavs ut 2010 i en antologi.

Lunarstorm (2000–2010) Var under glansdagarna en av Sveriges mest besökta webbplatser – 1,2 mijoner svenskar hände här. Men Facebook var spiken i kistan för vad som en gång kallades för ”Sveriges största stad”

Playahead (2001–2010) Unga tonåringar var målgruppen i det här community:t där du kunde chatta, skriva i gästböcker och debattera i olika forum. En tidig version hetter Hångelguden och lanserades redan 1998.

Helgon (2002–) Ett community för människor med alternativa kläd- och musikstilar; punkare, gothare, synthare och skinheads. Målgruppen är 16 till 40 åringar, tilltalet är något subversivt. Vissa skulle säga pubertalt.

Hamsterpaj (2003–) För ungdomar 13 och uppåt som vill skaffa falska personnummer, kolla på roliga filmer och spela onlinespel. Här kan/ kunde man också betygsätta utesenden under rubriken Söt eller snorig.

Myspace (2003–) Främst för musikintresserade. Här lade man ut egen musik och bloggade. Flera band slog stort via Myspace. Alla som registrerade ett konto blev automatiskt kompis med grundaren Tom.