Erik Lundin och Nano får folket till Botkyrka

Hyllade Erik Lundin uppträder på This is Alby.
Hyllade Erik Lundin uppträder på This is Alby.
Hyllade Erik Lundin, hiphoplöftet Jireel och hiphop- och reggaeartisten Kaliffa. Det är några av Stockholmsnamnen som sticker ut bland bokningarna till den årliga festivalen This is Alby. Om en månad intar de scenen på Alby Torg.

Lördagen, den 26 augusti, är det återigen dags för This is Alby. Precis som tidigare år blandas lokala talanger och etablerade artister från den svenska musikscenen med internationella akter på festivalscenen.

Från hiphop till dancehall

Bland de svenska artisterna hittas rapparen Erik Lundin, hiphop- och reggaeartisten Kaliffa, dancehall-artisten Aurelia Dey, det uppmärksammade stjärnskottet Jireel från Rågsved och Albyrapparen LAS, med flera.

Dessutom inleds kvällen av den populära dansgruppen The Movement från Alby.

Festivalens hjärtefrågor – gemenskap och  respekt

– Artisterna är noga utvalda för att matcha den värdegrund som tagits fram för festivalen, berättar projektsamordnaren Susanna Freund Widman.

Där är gemenskap och respekt för allas lika värde hjärtefrågor. Gemensamt för de internationella akterna är att de alla kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Flera viktiga demokratiska röster på plats

Bland annat kommer rapparen och aktivisten Omar Offendum, som blev en viktig röst i kampen för frihet under den arabiska våren.

Publiken kommer också att få se libanesiska Malikah, en hyllade kvinnlig rappare som använder musiken för att lyfta kvinnors rättigheter, såväl som den kubanska hiphopduon La Reyna y La Real som rappar om hur det är att verka som kvinnliga musiker i en mansdominerad bransch.

Dessutom kommer Amirah Sackett, koreograf, dansare och skapare av kollektivet We’re Muslim Don’t panic som använder dansen för att bryta stereotyper kring muslimska kvinnor.

Gott samarbete med goda krafter i kommunen

Den senaste tiden har många svenska festivaler kantats av anmälningar om övergrepp.

Hur jobbar ni för att det inte ska hända här? 

– Tack och lov har det aldrig varit någon anmälan eller antydan om sexuella övergrepp eller trakasserier tidigare år. Men ungdomarna har under vårterminen jobbat fram en värdegrund för festivalen. Sedan har vi ett gott samarbete med alla goda krafter i kommunen. Vi kommer att ha många vuxna på plats, både frivilliga krafter och kommunens egna, säger Susanna Freund Widman.

Nano stora dragplåstret i Hågelbyparken

Det är fjärde året som festivalen anordnas på Alby Torg, som en del av en större festivalhelg i Botkyrka där Hågelbyparken står för söndagens familjefest. Trots att kultur och idrott står i fokus blir det även där en del scenframträdanden.

– Där är vårt största dragplåster Nano, som ju är Botkyrkabo från början. Det är jättekul att han äntligen kommer hit och står på scen, säger Susanna Freund Widman.

Vad har ni för förhoppningar inför festivalhelgen? 

– Fint väder och mycket folk i blandade åldrar. Sedan hoppas vi att hela Botkyrka känner att det är deras festival, men även att Storstockholmarna hittar dit.

De sista artistbokningarna för This is Alby släpps i augusti.

Fakta

Festivalhelgen Vi är Botkyrka och This is Alby

Lördag 26 augusti 2017

This is Alby pågår klockan 14-23. Här utlovas det bästa av svensk och internationell hiphop, dans och massor av grymma aktiviteter och energi.

Festivalprogrammet produceras av ungdomar från Botkyrka i nära samarbete med Botkyrka kommun, Riksteatern, Selam med flera föreningar och aktörer. Med stöd av Botkyrkabyggen.

Söndag 27 augusti 2017 

På söndagen klockan 12-16 är det dags för Vi är Botkyrka (tidigare Hjärta Botkyrka) i Hågelbyparken. En familjedag där kultur och idrott står i fokus, med en rad olika prova på-aktiviteter. Dessutom blir det utdelning av årets stipendier till Botkyrkas stjärnor inom kultur och idrott.