De lyfter skrot med stånk och styrketårar

Fr.v. Jan Hinrichsen och Jorma Kortelainen. I bakgrunden Emir Kurti och Samir Rabhi.
Fr.v. Jan Hinrichsen och Jorma Kortelainen. I bakgrunden Emir Kurti och Samir Rabhi.
Emir Kurti har gjort halva lyftet och har den svårast biten kvar.
Emir Kurti har gjort halva lyftet och har den svårast biten kvar.
Emir älskar doften av magnesium som tas på händerna för att torka upp svett.
Emir älskar doften av magnesium som tas på händerna för att torka upp svett.
Med spända muskler får Vallentuna tyngdlyftningsklubb vikterna att stiga mot taket.

Dunsar från skivstänger som tar i golvet hörs från skyddsrummet under Vallentuna gymnasium

Här håller Vallenunas tyngdlyftare till om kvällarna. Som Emir Kurti, 22. Han har provat träna på de flesta gymkjedjor men inget slår Traversen, som är namnet på träningslokalen.

– De är rena och jättefina men jag har aldrig känt mig hemma på ett vanligt gym. Jag trivs bäst i källargym. Alla pratar med alla och man peppar varandra.

Raka armar

Sporten har två discipliner: ryck och stöt. Vid ryck ska skivstången lyftas från golvet i en kontinuerlig rörelse upp över huvudet till raka armar. Vid stöt dras skivstången först till bröstet och sen stöts den upp till raka armar.

För att få till ett bra lyft måste man hålla huvudet kallt och alla bitar måste stämma överens

Emir Kurti, tyngdlyftare

Enligt en av klubbens grundare Jan Hinrichsen, 64, finns det ingen övre eller undre åldersgrans för att träna tyngdlyftning.

– Lär man sig rätt från början spelar det ingen roll hur gammal du är för att hålla på med tyngdlyftning. Vår äldsta medlem är 75 år och den yngsta är 9 år.

Emir älskar doften av magnesium som tas på händerna för att torka upp svett. Foto: Åsa Sommarström

Hade gymmet på Jans altan

Skadorna är också relativt få inom sporten berättar Jan.

– När vi är skadade är det för det mesta på grund av man gjort något annat, som spelat landhockey eller kört crossfit.

Klubben har funnits i Vallentuna sedan 2004 som till en början höll till på Jans altan. Sen flyttade de in till Traversen och har i dag 90 medlemmar. Med tre maskiner och några viktställningar och en plint är utrymme till träning begränsat.

– När vi är 15 man i lokalen går det inte att få in fler. Vi vill också kunna träna de andra idrotterna i styrketräning. Vi har haft hand om hockeyungdomarna och handbollstjejerna. De är ungdomarna vi lever av.

Halva lyftet avklarat. Foto: Åsa Sommarström

”Skadar inte att vara lite galen”

Diskussioner har förts med kommunen om att flytta in i den avstängda simhallen vid Hjälmstaskolan. Då skulle de även kunna anordna större tävlingar. Men inget är klart ännu. Tills dess får man stå tryckt mot väggen för att inte vara i vägen när Emir ska lyfta.

– För att få till ett bra lyft måste man hålla huvudet kallt och alla bitar måste stämma överens. Men det skadar inte att vara lite galen också, säger Emir med ett skratt som satsar på att delta på SM i sommar.

Jan tävlar i veteranklassen och slog svenskt rekord för 65-åringar för en tid sedan. Då lyfte han 70 kg i ryck och 100 kg i stöt.

– Jag har varit med i veteranlyftning sedan 1993 har alltid tagit medalj varje år. För mig är det här en livsstil. Om man inte tränar på vecka får man ont i kroppen.

Fakta

Tyngdlyftar begrepp

Stöt: Tävlings disciplin som består av två moment. Lyfta skivstången i en frivändning till bröstet och sen stöta upp skivstången upp över huvudet till raka armar ståendes på raka ben.

Ryck: Tävlings disciplin som består av ett moment. Lyfta skivstången i en kontinuerlig rörelse upp över huvudet till raka armar ståendes på raka ben.

Frivändning: Lyfta skivstången från marken till bröstet.

Världsrekord: Gällande världsrekord i stöt är 264 kg och innehålls av Aleksej Lovtjej från Ryssland. På damsidan är världsrekordet i stöt 193 kg och innehålls av Tatjana Kasjirina från Ryssland.

Källa: Wikipedia