ANNONS

Maffiahistoria gav tillbaka skrivlusten

Anders Roslund och Börge Hellström på bryggan nedanför Anders skrivarlya på Reimersholme.
Anders Roslund och Börge Hellström på bryggan nedanför Anders skrivarlya på Reimersholme.
Fyra år har gått sedan deras senaste bok ”Två soldater” kom ut.

Men nu är det omaka författarparet Roslund&Hellström tillbaka med en ny kriminalroman, ”Tre minuter”, i lagom tid för alla som vill ligga på helspänn i semesterhängmattan.
ANNONS

– Vi skulle ha tagit paus efter bok två, sedan efter bok tre. Men det bara rullade på och vi var maniska. Efter sjätte boken hade vi kommit till en punkt där vi nästan inte tyckte om varandra längre, Säger Anders Roslund.

– Eller åtminstone började irritera oss rejält på varandra, säger Börge Hellström.

Då tog de den välbehövliga pausen, och det var inte ens helt säkert att de skulle återuppta samarbetet, berättar Anders Roslund.

– Men efter ett tag började vi sakna varandra, kanske mer än jag trott. Och så hade vi haft den här historien kokande så länge, säger Anders Roslund.

I Den här historien, den som utspelar sig i boken ”Tre minuter”, får vi åter läsa om Piet Hoffman som infiltrerade grov organiserad brottslighet ända in i fängelset i succéboken ”Tre sekunder” från 2009. Nu har han, på amerikanska polismyndighetens uppdrag, infiltrerat sig långt in i kokainmaffians hjärta i Colombia.

Tidigare har Roslund&Hellström skrivit om bland annat trafficking och gängkriminalitet. Att nu ta sig an det som driver nästan all annan kriminalitet – narkotikan – var ett naturligt steg.

Researchen har varit grundlig, för att skapa autenticitet in i minsta detalj. Anders Roslund var i Colombia i månader för att inhämta kunskaper.

– Det tog tid att hitta en person som verkligen kunde allt om hur det fungerar, en som varit en tung säljare, och att skapa förtroende, säger han.

Därefter följde omkring åtta månader av gemensamt historiebyggande innan Anders Roslund satte sig i skrivarlyan på Reimersholme, där vi träffar författarna, och skrev boken.

ANNONS

– Jag hatar att säga det, men Anders skriver bättre, han har ett bättre språk, säger Börge Hellström.

– Och att skriva ihop är svårt, det kan bara finnas en penna. Men sedan har vi ett efterarbete där vi tillsammans skriver om och skriver om, säger Anders.

Nu väntar en ny paus från det intensiva samarbetet. Men det ska återupptas, förmodligen.

– Vi sa en gång att vi skulle göra åtta böcker, för vi hade åtta idéer. Men vi får se. Just nu lever vi med den här, ”Tre minuter”, vårt kärleksbarn, säger Anders Roslund.

Fakta

Från journalistik och kriminalitet till författare

Namn: Börge Hellström.

Ålder: 58 år.

Bor: Gustavsberg.

Bakgrund: Tidigare kriminell, var med och grundade Kriminellas revansch i samhället, Kris. Har varit aktiv samhällsdebattör och har i många år arbetat med missbrukande och kriminella ungdomar. Författare på heltid sedan 2004.

Namn: Anders Roslund.

Ålder: 54 år.

Bor: Zinkensdamm.

Bakgrund: Har varit reporter och nyhetschef på SVT:s Aktuellt och Rapport. Författare på heltid sedan 2004.