Maktspel formade staden

Anders Wahlgren lägger sista handen vid sin dokumentärserie ”Spelet om Stockholm”.Foto: Ulrika Lind
Anders Wahlgren lägger sista handen vid sin dokumentärserie ”Spelet om Stockholm”.Foto: Ulrika Lind
För två år sedan var det regalskeppet Vasa. Nu har filmaren Anders Wahlgren tagit sig an ett annat mastodontprojekt – att dokumentera Stockholms framväxt. Resultatet visas på bästa sändningstid i SVT under mellandagarna.

– Den här staden har förändrats kolossalt, ­säger han.

Anders Wahlgren sitter hemma i radhuset i Mälarblick i Bromma och fixar det sista finliret på sin mini-dokumentärserie ”Spelet om Stockholm”, som sänds i två delar i SVT i jul. I rummet intill sitter hans sambo, illustratören Cecilia Nabo, och jobbar.

– Vi trivs bra med att jobba hemifrån, man kan åka in till stan ibland om man behöver det, säger Anders Wahlgren.

Bakom sig har han ett hundratal dokumentärer och spelfilmer för tv och biografer. För två år sedan visades hans dramadokumentär om Vasaskeppet, också under mellandagarna.

Det var ett storslaget projekt där han återskapade 1600-talets Stockholm genom ny teknik, och det blev den första historiefilmen i Sverige som gjorts på det avancerade sättet.

Han lade ner ett enormt arbete för att göra filmen, och många skulle säkert behöva ta igen sig rätt rejält efter en liknande insats. Men inte Anders Wahlgren, som inte drar sig för att dyka ner i långa projekt. Direkt efter Vasafilmen började han med nästa stora film, som han länge tänkt att han ska göra: En genomgång av hela Stockholms stadsbyggnadshistoria.

Det är en personlig men också kritisk skildring av en storstad i ständig förändring. Anders Wahlgren tar med tittarna på vandringar genom staden och varvar med historiska tillbakablickar genom gamla filmklipp.

– Jag vill visa maktspelet bakom besluten som format stadsplaneringen i Stockholm, säger han.

Han växte upp i 50-talets Stockholm, då inflyttningen till Stockholm var nästan lika stor som i dag. Filmen inleds med en sekvens med färgfilm från invigningen av Hötorget 1959.

– Det är fantastiska bilder, som sällan eller aldrig visats tidigare. Det är min farbror, som startade Suecia-film, som filmat. Jag växte upp vid Norra Bantorget och kommer ihåg invigningen, säger han.

Från början ville Anders Wahlgren bli arkitekt. Han har en fil. kand. i konst- och arkitekturhistoria och har forskat i arkitektur på Chalmers.

Genom åren har han gjort många filmer som handlar om huvudstaden. Men ingen så omfattande som den här, där han lyckas summera hur Stockholm har förändrats som stad sedan 50-talet.

I första delen handlar det mycket om innerstan och rivningen av de gamla Klarakvarteren och övriga innerstaden. Han tar upp hur det hade kunnat bli, om alla planer gått igenom.

I filmen lyfter han särskilt fram en kvinna som vågade strida mot rivningshetsen. Hon hette Eva ­Remens och var heltidspolitiker.

– Eva Remens tänkte mer på stadens invånare än vad gubbväldet, med finansborgarrådet Hjalmar Mehr i täten, gjorde. Hon är lite bortglömd, vilket jag vill ändra på. Hon var en få kvinnliga politikerna i stadshuset och var med och startade Grupp 8.

I andra delen fortsätter han och tar tittarna ut till förorterna. Tensta har en stor del i den andra filmen.

– När man först hörde talas om hur de skulle bygga Tensta kändes det så brutalt. Men jag gillar Tensta, det finns möjligheter med ­husen, säger han.

Fakta

Har gjort 80 filmer på 40 år för SVT

Namn: Anders Wahlgren.

Ålder: 67 år.

Bor: Bromma.

Yrke: Regissör, dramatiker, filmare. Började karriären på Pistolteatern 1965. Var anställd på Sveriges radio och television 1969–89. Driver produktionsbolaget Suecia Film sedan 1989.

Filmer: Ett hundratal dokumentärer och spelfilmer, bland annat ”Staden i mitt hjärta” (1992), ”Moa” (1996), ”Sigrid och Isaac” (2005). I år jubilerar han då han gjort 80 filmer för SVT i 40 år.

Aktuell: ”Spelet om Stockholm” visas i två delar i SVT i jul. Del 1 sänds den 29 december i SVT 1. I september nästa år ger Norstedts ut hans bok som bygger på ”Spelet om Stockholm”. Hans dramadokumentär om Vasa sänds i repris under julhelgen.