ANNONS

Malena ringer in det nya året

Malena Ernman i logen intill Sollidenscenen. På nyårsafton tar hon över uppläsningen av Tennysons dikt ”Nyårsklockan”.
Malena Ernman i logen intill Sollidenscenen. På nyårsafton tar hon över uppläsningen av Tennysons dikt ”Nyårsklockan”.
Malena brukar vanligtvis ligga i sängen och se en film på nyårsafton. I år tar hon dock plats på scenen på Skansen.
Malena brukar vanligtvis ligga i sängen och se en film på nyårsafton. I år tar hon dock plats på scenen på Skansen.
Hon är extremt blyg och ljudkänslig. Och när nyårs- raketerna smälls av brukar hon bädda ner sig i sängen och se på film. Men i år ställer sig operasångerskan Malena Ernman på Solliden och läser nyårsdikten i tv.
ANNONS

Utan att knota ställer Malena Ernman upp för fotografering på Sollidenscenen i lila långklänning med axelband. Hon ler bjussigt och avslappnat i snålblåsten. Trots att regnet hänger i luften och termometern bara når upp till några få plusgrader, knottrar sig inte huden på de bara armarna.

När Malena fick frågan om hon ville läsa nyårsdikten på Skansen var hon trött och på betydligt sämre humör. Operasångerskan var ute och gick med sin kritvita golden retriever Moses på Kungsholmen när mobilen ringde.

– Jag tog luren och röt; ”Ja vad är det”, säger Malena.

– Jag brukar aldrig svara på det sättet. Men det var den vänliga Skansenchefen som ställde frågan. Får man en sådan förfrågan är man dum i huvudet om man tackar nej.

Även maken Svante och döttrarna Greta och Beata tyckte att hon skulle tacka ja.

– De sover ändå på nyårsafton. Svante och barnen somnar vid 21, medan jag ligger i sängen i mysbyxor och t-shirt och tittar på film. The Walking Dead är en bra serie, säger hon om den postapokalyptiska skräckserien.

Malena slår sig ned i programledarkollegan Micke Leijnegards loge.

Hon tror att Sveriges Television tyckte att det var dags för en yngre kvinna att läsa Tennysons dikt ”Nyårsklockan” i år – även om Malena själv älskar sin föregångare Loa Falkman.

– Han är ju så stilig att man blir arg på honom, säger mezzosopranen med tydligt magstöd.

ANNONS

Men Malena kan inte härma Loa Falkmans ”fantastiska röst” eller Jan Malmsjö eller Margaretha Krook heller för den delen. Hon måste göra det som känns naturligt för henne.

– Jag har aldrig varit den som ställer mig upp och skanderar med hög röst. Jag är väldigt blyg och tillbakadragen. Jag kallar det nog högkänslig. Jag har definitiva drag av Asperger och det är jag stolt över. Jag har egentligen inga vassa armbågar, men jag blir besatt av det jag gör.

Malena reagerar väldigt starkt på känslor. Hon är empatisk, har lätt för att gråta, blir arg på orättvisor, tar åt sig och kan inte släppa taget. Ibland önskar Malena att hon kunde stänga av. Å andra sidan är det egenskaper som gör henne till människa, säger hon.

– Jag har en brinnande empati för människor i nöd och blir förbannad om jag hör någon tala illa om en tiggare. Jag blir så fruktansvärt arg om jag ser eller hör talas om ett barn som mobbas. Jag kan inte sova och det är lite jobbigt, säger Malena med ett skratt utan glädje.

Malena berättar att hon även är känslig för ljud. Folk tror ofta att hon vrålar opera. Det är helt fel.

– Jag sjunger barockmusik och det är den svagaste musik man kan tänka sig. Man kan viska. Nu tror folk att en operasångerska ska hojta den här dikten. Men det är precis tvärtom, jag mumlar ju oftast.

Hon tycker att höga ljud är obehagliga. Inte heller tycker hon om folksamlingar och när det skriks i Globen under Melodifestivalen ha hörlurar.

Men att ha Asperger behöver inte betyda att man är som karaktären Saga Norén i tv-serien ”Bron”, menar Malena. I en intervjusituation går Malena in i rollen som artist och då är det lättare att prata. När hon kommer hem är hon utpumpad av alla syn- och hörselintryck. Hemma tittar hon inte upp på grannarna och i affären har hon blicken i golvet av blygsel.

På scen däremot släpper blygheten. Där mår hon bra.

– Jag var ju en nördig liten plugghäst, som spelade fiol och sjöng i kyrkokör. När jag uppträdde kunde jag vara precis vem som helst. Det var jätteskönt. Där var jag inte mobbad, töntig eller ful. Det drog mig ut ur mitt skal.

Malena hade glugg mellan tänderna, bylsiga tröjor, råttfärgat hår och glasögon.

Hur mobbad var du?

– Jag var mobbad, men inte jättemobbad och definitivt inte bland de mest populära. Jag var lite underlig, lite udda och drog mig undan. Jag var hon som fick sjunga på avslutningen. De lämnade mig i fred, förmodligen för att jag sjöng fint och var duktig i skolan.

Malenas räddning var musiken. Hon drömde sig bort och efter skolan gick hon hem och skrev noter. I Sandviken fick hon växa upp i lugn och ro. Ingen sa åt henne att prata högre eller tydligare och även hennes vänner tillhörde ”De utsattas klubb”.

Men i dag får barn inte vara blyga, anser hon. I stället pratas det mycket i skolan om att eleverna ska vara framåt.

– Jag älskar blyga barn som lyssnar och håller sig i bakgrunden. Jag var själv ett sådant barn.

När ungar tränger sig fram för att ta selfies med Malena, brukar hon vinka fram dem som står längst bak.

– Dem tänker jag kämpa för. Jag har sett mobbning på väldigt nära håll och det kan ge livslånga men.

Malenas erfarenhet är att flickor i grupp är värst. Malena menar att det är misshandel som inte syns.

I 18–20- årsåldern började Malena blomma ut. Då flyttade hon till Frankrike och hamnade på musikgymnasium. Där hittade hon människor som var som hon och kände att hon fick vara sig själv.

Vid 25 började hon träna och färga håret.

– Jag var tio år senare med allt, men bättre sent än aldrig.

Fakta

Föräldrarna gömde flyktingar i vardagsrummet

Malena Ernman har ett starkt socialt engagemang. I en omröstning i Expressen, Årets 100 kvinnor 2015, kom hon på fjärde plats. Motiveringen löd: ”Sveriges mesta och bästa mezzosopran använder sin plats i strålkastarljuset för att försvara de svaga. Oavsett om det är spröd barockmusik eller utsatta människor. Malena Ernman gör sin stämma hörd”.

Om flyktingengagemanget: ”Jag har det från mina föräldrar. Mamma är diakonissa. De har gömt och tagit hand om flyktingar under hela min uppväxt. Jag är van att se flyktingar hemma i vardagsrummet. ”

Föräldrarna fortfarande engagerade: ”De är ännu mer aktiva nu när de är pensionerade. De gör allt från att försöka integrera flyktingarna till att sitta med hos advokater och hjälpa familjemedlemmar. De har sysslat med det här via kyrkan, men alltid på eget initiativ.”

Fakta

Nyårstalare på Skansen

Namn: Malena Ernman.

Ålder: 45 år.

Familj: Maken Svante Thunberg, döttrarna Greta och Beata.

Bor: På Kungsholmen.

Yrke: Operasångerska.

Aktuell: Årets nyårstalare. Läser dikten ”Nyårsklockan” på Sollidenscenen på nyårsafton. Leder SVT:s nyårsprogram tillsammans med SVT-profilen Micke Leijnegard. Intar Dalhalla med operakonserter 9 och 10 juli för åttonde året i rad. Sarah Dawn Finer gästar sommarens konsert.

ANNONS