Malicks låt ska få killar att visa respekt

Malick Afocozi.
Malick Afocozi.
Sundbybergsbon Malick Afocozi fick nog av rapporter om killar som tafsar på tjejer, och skrev en låt riktad till förövarna.
– Det var mammas ord jag tänkte på när jag skrev den, säger han om "Ma mama said".

Sommarens nyhetsartiklar och rapporter om tjejer som utsätts för sexuella trakasserier av killar på festivaler, fick Malick Afocozi, 31, att ilskna till rejält. Som artist kände han att han ville öppna ögonen på de killar som beter sig illa. Han skrev poplåten Ma mama said som just nu spelas på p3. Tydligt budskap i trallvänlig förpackning.

– Att respektera tjejer ska vara fullständigt självklart. Istället är tjejer rädda för att gå ut för att en liten procent inte kan bete sig och förstör för alla andra. Det värsta är att det normaliserats, många tjejer tycker inte ens det är någon idé att anmäla, säger Malick.

Låten är en uppmaning om att bete sig sjysst och visa repekt. Han hoppas att han som artist kan få killar att haja till.

–  När jag var yngre såg jag upp till, och lyssnade på, artister på ett annat sätt än andra vuxna, som lärare eller en rektor. Så kanske kan jag få killar att lyssna på budskapet.

Vad har din mamma sagt till dig?

– Oavsett hur arg du blir, höj aldrig handen. Du tar aldrig tag i någon hårt. Det var mammas ord jag tänkte på när jag skrev låten. Jag är uppvuxen med fyra systrar och har alltid respekterat kvinnor mest av allt.

Malick Afocozi jobbar som musikal- och showartist, bland annat på Wallmans salonger. Han bor vid Tuletorget – nej inte i tornen, utan i hyreshusen, förtydligas. Han gillar mixen av gammalt och nytt i sina kvarter.

– Tuletornen var en chock i början! Men nu är jag positiv, det har fräschat upp området med bra restauranger och gym. Det ger en New York-känsla. Det enda negativa med tornen för mig som bor på våning nio mittemot är att de skymmer solnedgången. Jag älskar Sumpan, det är som ett fräschare Södermalm.

Nyfiken på hur det låter? Lyssna på Malick på Spotify, artistnamnet är Miq.