ANNONS

Målvakterna – fotbollens galenpannor

Petter Karlsson var utespelare under sin fotbollskarriär som enligt egen utsago ”aldrig nådde någon nivå”. Men på äldre dagar har han hoppat in och vaktat målet i Författarlandslaget flera gånger. ”De ringde och sa att Göran Greider hade kört på en grävling eller vad det var, så jag hoppade in på hans plats.”
Petter Karlsson var utespelare under sin fotbollskarriär som enligt egen utsago ”aldrig nådde någon nivå”. Men på äldre dagar har han hoppat in och vaktat målet i Författarlandslaget flera gånger. ”De ringde och sa att Göran Greider hade kört på en grävling eller vad det var, så jag hoppade in på hans plats.”
Fotbollsmålvakter är ett speciellt släkte. Tvivlar du på det så läs Petter Karlssons bok ”Galna målvakter” som kom nu, lagom till EM i Frankrike i juni. Där finns de samlade – 33 leriga, gapiga, spektakulära och dödsföraktande galenpannor.
ANNONS

– Det har ofta slagit mig att målvakter inte är som andra. De är egensinniga och galna – i positiv bemärkelse­. Jag gillar det, säger Petter Karlsson.

Och det märks i hans bok. Med stor berättarglädje tecknar han den ena sanslösa målvaktshistorien efter den andra.

En burväktare brukade hänga knäveck i ribban när hans lag anföll ”för att ungarna skulle ha lite skoj”.

En bildade en sekt som hävdar att jorden styrs av ödlor från yttre rymden.

En vägde 160 kilo och smet inför en bankett in bakvägen och åt upp lagkamraternas mat.

En blev biten av en hund i skrevet mitt under en match, en slogs medvetslös av en bil i eget straffområde och en avgjorde en FA-cupfinal efter att ha spelat de sista 18 minuterna med bruten nacke.

– Man måste nog vara lite­ galen för att vara en riktigt­ bra målvakt. Ofta är det individualister­, fast i en lagsport. Och så är positionen utsatt. Släpper du in ett mål mellan benen gäller det att kunna glömma det och gå vidare, att ha det konstiga psyket. Thomas Ravelli tror nog till exempel att han aldrig någonsin har släppt in ett mål, säger Petter.

VM-hjälten från 1994, Thomas Ravelli, är en av endast­ två svenskar som platsar bland de 33 tokarna­. Den andre är Degerfors IF:s Magnus ”Skjorta” Bergström. Kanske är svenskar ”lite mindre galna än andra”, säger Petter.

I stället domineras boken av britter och av några sydamerikaner, såsom Paraguays José Luis Chilavert (som gjorde 67 mål i sin karriär men som även spöade upp en bollpojke) och Colombias­ René Higuita (som gjorde våghalsiga dribblingar till sin paradgren och som nonchalant räddade med skorpionen – dök framåt och skickade iväg bollen på volley med en dubbelklack – mot England på Wembley 1995).

ANNONS

– Att många engelsmän är med beror på två saker. Den ena är att jag tillhör Tips­extragenerationen och har ett speciellt förhållande till engelsk fotboll. Den andra är att engelsmännen vårdar sina original, sina excentriker. Och de älskar anekdoter.

Bland de engelska målvakterna i boken finns en som var galen på riktigt, i klinisk mening. När han blivit diagnosticerad som schizofren sjöng motståndar­lagets supportrar: ”Two Andy Goram, there’s only two Andy Goram…”

– Brittisk humor när den är som bäst, säger Petter med ett leende.

I boken platsar även några­ målvakter som främst är berömda­ för något annat än sina insatser på fotbollsplanen: smörsångaren Julio Iglesias­, nobelpristagaren Nils Bohr, författaren Albert Camus – och så påven Johannes Paulus II.

Den sistnämnde har Petter själv blivit välsignad av.

– Jag åkte till Vatikanen för att skriva ett reportage på temat ”fotboll är religion”. Där finns 900 invånare – och åtta fotbollslag. Det slutade med att jag fick hoppa in och spela en match för påvens livvakter, och gjorde mål, säger­ han.

I dagens moderna toppfotboll tycks de verkliga tokstollarna ha blivit färre, till och med inom målvaktsskrået. Petter Karlsson kommer på rak arm inte på en enda­ dåre att hålla lite extra utkik efter i sommarens EM-slutspel i Frankrike.

– Idrottsmän är mer strömlinjeformade i dag. Det är så mycket pengar och prestige. Originalen blir färre, även bland målvakterna, tyvärr, säger han.

Här finns Youtubeklipp på galna egensinniga fotbollsmålvakter:

160-kilosmålvakten William Fatty Foulke sparkar ut bollen i FA-cupfinalen1902:

Citys Bert Trautmann spelar FA-cupfinal med bruten nacke, Manchester CityBirmingham 1956:

Chic Brodie blir biten av en hund, EnglandChile i VM 1962:

Perus målvakt Ramon Quiroga river ner en polack med galen tackling – på motståndarnas planhalva, PeruPolen i VM 1978:

Tyske Harald Toni Schumacher knockar fransmannen Pattrick Battiston med vansinnig attack, VästtysklandFrankrike i VM 1982:

Liverpools Bruce Grobbelaars psykar motståndarnas straffskytt med darriga spaghettiben på mållinjen så att han missar, LiverpoolRoma 1984:

Thomas Ravellis straffräddning, SverigeRumänien, VM i USA 1994:

René Higuita gör Skorpionen på Wembley, EnglandColombia 1995:

Perus landslagsmålvakt José Chilavert, mål och räddningar:

Frankrikes landslagsmålvakt Fabien Barthez, pajaskonster och räddningar:

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.