Mandy Rich erövrar Pride-scenerna

Mandy Rich släppte i år sin första singel och snart väntar uppträdande på Stockholm Pride.
Mandy Rich släppte i år sin första singel och snart väntar uppträdande på Stockholm Pride.
För tre år sedan hade hiphopartisten Mandy Rich inte firat ett enda Pride. I år har hon turnerat runt på fem olika Pridefestivaler i Sverige och närmast väntar festivalen i Stockholm.
- Det här är mitt Pride-år, säger Mandy Rich.

Det är också hennes första år som artist. I maj kom första singeln ”Regnbågarnas stad” ut och arbete pågår med nästa som släpps efter sommaren. Hon har inget skivbolag i ryggen men samarbetar med musikproducenten Måns Billner.

Att uppträda på Pride-festivaler har blivit ett sätt att nå ut till en publik som kan känna igen sig i Mandys texter, men också ett startskott för att nå ut till en bredare allmänhet.

– Vissa spelningar har gett ringar på vattnet. I september ska jag uppträda i Kungsträdgården i samband med att Raoul Wallenbergpriset delas ut. Då kommer jag att stå på samma scen som Petter som jag lyssnade mycket på i tonåren. Det ska bli jättekul.

Musiken har alltid funnits i Mandy Richs liv, men det var inte förrän hon på sin 30-årsdag kom ut som transsexuell som hon började se möjligheten att bli artist själv.

– I samband med att jag kom ut ville jag ta musiken på större allvar. Alla texter är en bearbetningsprocess för mig, men jag vill också nå ut till andra som som gör den här resan. Och så har jag börjat inse att jag gillar att stå på scen, säger Mandy Rich.

Men att komma hit har varit en lång process för Mandy.

– Från fem, sex års ålder kände jag något som jag inte visste vad det var. I tonåren kände jag allt mer att någonting skavde. Men det var när jag var runt tjugo som jag en dag googlade mina känslor och fick upp ordet ”trans”.

Då förstod hon, men att berätta det för någon annan var uteslutet.

– Jag grävde ner det och försökte leva som vanligt, men det gick inte. Jag drabbades av depressioner och när jag fyllde trettio kände jag att nu orkar jag inte mer.

Så hon berättade för en vän och allteftersom fick fler och fler veta.

Och nu väntar alltså uppträdandet på invigningen av Stockholm Pride den andra augusti tillsammans med flera andra artister.

– Det är svårt att ta in. Jag är jätteglad och det betyder jättemycket. För ett år sedan stod jag nedanför scenen och tänkte att där vill jag stå en dag. Nu bara ett år senare är det verklighet.

Fakta

Om Mandy Rich

Bor: Hökarängen

Uppväxt: Skarpnäck

Uppträder: På invigningen av Stockholm Pride den 2 augusti på Östermalm IP

Aktuell med: Singeln Regnbågarnas stad