Martin litar på rutin och vinnarskalle

Lidingöbon Martin Stenmarck håller på att bli en rutinerad artist i Melodifestivalen. Men det är svårt att vänja sig vid "Mellobubblan".

– Nu börjar cirkusen. När det snurrar så här fort gäller det att sitta i båten, säger han.

Det är ett minutiöst schema som började så fort Lidingöbon Martin Stenmarck satte ner foten på den gästrikländska myllan i onsdags eftermiddag.

Den fjärde och sista deltävlingen av årets Melodifestival avgörs i Gävle i morgon kväll och varje minut som ska leda fram till minuterna i rampljuset är inplanerad.

– Det är fyra dagar i megatempo med härligt galna människor. Det är så otroligt mycket att göra så det är svårt att föreställa sig. Tidschemat är extremt tajt och man hinner inte tänka så mycket. Det gäller att sitta still i båten och försöka ha lite roligt och njuta och inte bli stressad av att det går så snabbt, säger han.

Och så ska ni prestera på topp där på slutet?

– Ja, och jag tror att det är där rutinen kommer in. Det gäller att inte bränna ut sig, repa lite lagom och spara på sig. Det handlar ändå om de där tre minuterarna och där känner jag mig ganska lugn.

Han säger att det känns spännande och lustfyllt, men hur det än är så pockar tävlingsmänniskan där inne på att få komma ut.

– Mina syskon och vänner skulle nog säga att jag är en tävlingsmänniska. Men jag tycker att jag är mer en äventyrsmänniska – jag gillar att utsätta mig för nya saker. Med åren har jag nog taggat ner lite, men visst, pulsen finns där och viljan att ta mig vidare är väldigt stark, säger han.

– Det finns något i tävlingsmomentet här som jag gillar. Du har tre minuter på dig och helst ska inget gå fel. Det finns en anspänning som är intressant och en viss nervositet som inte finns vid ett vanligt gig. Jag gillar när det blir lite kniven mot strupen, det är härligt. Men jag kan bara göra så gott jag kan. Sedan är det inte resultatet som räknas ändå, utan mottagandet och det är lite som rysk roulette, säger han.

Chansen att få möta en ny publik är enligt Martin Stenmarck också spännande.

– I vanliga fall är det folk på spelningarna som kan min musik och gillar mina låtar. Här är det en stor ny publik som kanske inte alls har lyssnat på mig innan.

Vad kommer vi få höra i morgon?

– Det är en stor dynamisk ballad på svenska. En flört med och en kärleksförklaring till mina och brorsan Davids gamla hjältar från när vi var tonåringar och bestämde oss för att vi ville jobba med musik. Det är ingen nostalgitripp men man kommer att känna igen sig och bli lite varm, hoppas jag, säger han.

Hur kommer det att gå?

– Jag tror att det kommer att gå bra. Jag tycker att jag har en egen genre. Låten och leveransen är glasklar, man behöver inte fundera så mycket. Jag tror att det är en fördel. Men det här är den tuffaste deltävlingen med flest namnkunniga artister i olika stilar.

Och livet efter Mello?

– Sedan är det tillbaka till verkligheten och skjutsa runt på Lidingö. Jag fortsätter jag att jobba, jag skriver på musik till en föreställning nu. Det här blir som ett avbrott från det vanliga jobbet, säger han.

Dags då för Martin Stenmarck att lämna cirkusen och ta sig tillbaks till vardagen.

Om han inte vinner hela tävlingen så klart.