ANNONS

Martina får idéer i spåret

Från tolvminutersrundor – till 6,5 mil. Författaren Martina Haag har hållit sitt fem år gamla nyårslöfte om att börja springa.

I spåret blir hon kreativ. Filmaktuella ”Glada hälsningar från Missångerträsk” kom till i en helvetesbacke i Bromma.
ANNONS

Många tenderar att bryta sina nyårslöften. Men Martina Haag vill hjälpa folk att hålla dem i stället.

– Det är väldigt ofta man kvart i tolv ropar ut: ”Jag ska aldrig mer skrika åt mina barn!” Men på nyårsdagen så skriker man igen.

På samma sätt avger folk löften om att börja löpträna när klockan spurtar mot tolvslaget. Det är dock ett nyårslöfte som Martina lyckats hålla i fem år.

Efter fjärde barnet kunde hon inte längre knäppa jeansen och gav till slut ­efter för lillsyrran Bea Uusmas tjat. Då hade Martina inte sprungit en centimeter. Första löpturen pågick i tolv minuter i nedförsbacke. Nu springer hon maraton.

På nyårsdagen pratade Martina om sitt löparintresse i Vinter i P1. Hon har också skrivit en peppande löpträningsbok, ”Heja, heja!”.

Själv hade Martina aldrig sett sig själv som en ”springperson”. Att springa gör ju ont i lungorna och är svettigt, resonerade hon.

– Nu tycker jag det är så himla roligt. Planen är att varje år springa ett maraton i ett nytt land tills jag är 97. Då ska jag gå i mål på Stockholms stadion.

Martina är inte den som springer tills det svartnar. Däremot har det blivit allt längre sträckor.

Hur snabbt springer du milen?

ANNONS

– Det beror helt på hur långt jag ska springa. En gång sprang jag sex och en halv mil ut till sommarstället på Mörkö, söder om Stockholm. Jag skulle ha semester och tänkte: gååå på semester, det är så -97. Jag springer på semester. ­Varje år ska man packa, in med barnen i bilen och stressa ut till lantstället.

Så den här gången fick man och barn ta sig ut till Mörkö på egen hand. På morgonen började Martina och kompisen Hilda Hahne springa från Hornstull. Varje timme hade de ”sittstopp” och åt lunch eller chips, och efter en hel dag kom de fram.

Fick du inte håll då?

– Nä nä nä, vi springer inte tills vi kräks. Vi pratade nästan hela ­tiden, säger Martina.

Ett tag hade hon ont i ena knäet på grund av överansträngning, men det har löst sig med hjälp av ett knäförband. Ute i spåret kommer hon nu på alla sina bok- och filmmanus.

– Jag har löparskor på kontoret. Så fort jag tänker ”hur ska jag komma vidare med det här?”, springer jag ut och tänker på problemet. ”Jag har ju en syster som är jättenära mig, jag borde göra något om två systrar, som glidit isär och måste hjälpa varandra…

Aha! ”Glada hälsningar från Miss­ångerträsk”….

– … kom till i helvetesbacken vid Grönviksvägen i Bromma! Där kom jag på ett helt filmmanus.

Filmen ”Glada hälsningar från Missångerträsk” bygger på hennes bok från 2011 med samma namn. I den har Martina skrivit en huvudroll åt sig själv – precis som i Guldbaggenominerade ”Underbar och älskad av alla”. Just nu pågår casting inför filmen.

Martina blir ofta utsedd till Årets av olika saker; som Årets mama, Årets krönikör och Årets antikexpert. När hon nu blev en av årets Vintervärdar var det för att folk som hade hört henne som Sommarpratare 2012 röstade fram henne.

Efter Martinas Sommarprogram, som handlade om hennes estniska bakgrund, fick hon många reaktioner.

– Innan var jag helt ointresserad av mitt ursprung, när jag var liten var det inte alls tufft att komma från Estland. Men efter programmet har jag blivit jätteintresserad.

Vintervärden i P1, Martina Haag, har sprungit maraton i Venedig, Médoc och Marrakech. Nu ser hon fram emot att springa genom två världsdelar i Istanbul. Hon har löparskor på kontoret bakom Grand ­Hotel och springer gärna utmed vattnet runt Djurgården. Anna-Lena Ahlström/scanpix

Fakta

Mamma till fyra barn

Namn: Martina Haag.

Ålder: 49 år.

Bor: Villa i Bromma.

Familj: Fyra barn, två hundar, en katt. Vill inte kommentera sin pågående skilsmässa från Erik Haag.

Yrke: Författare.

Aktuell: Var Vintervärd i P1 den 1 januari. Programmet ligger på sverigesradio.se/vinter och appen Sveriges Radio Play till den 1 februari. Förbereder filmen ”Glada hälsningar från Missångerträsk”, där hon har huvudrollen.

Fakta

Martina om att ...

... utses till Vintervärd: ”Det är snäppet högre än att bli sommar­pratare. Att lyssnare har röstat fram en är en ära.”

... hennes syster Bea Uusma fick Augustpriset för ”Expeditionen. Min kärlekshistoria”: ”På sjunde bänk i Konserthuset satt Bea, jag och Schyffert. Då de sa: ”Vinnare är Bea Uusma!” ställde vi oss och ”Zlatan-gör-mål-vrålade”. Det var så häftigt! Min lillasyrra, Augustprisvinnare! Där ligger man i lä.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.