ANNONS

Ger sig själv huvudrollen

Ny bok om otrohet, ny ­tv-serie och nakenscener på en fjälltopp med Ola Rapace. Martina Haags liv går just nu i turbofart.

– Det är som att jag och Ola Rapace har överlevt Finska vinterkriget ihop.
ANNONS

Det är bara några dagar kvar till premiären av filmen ”Glada hälsningar från Missångerträsk” när Lokaltidningen Mitt i träffar Martina Haag. Hon pratar fort som en hästkapplöpningskommentator.

– Jag är nervös att ingen ska tycka om filmen. Det är som att jag skurit ut mitt hjärta och lagt det på ett litet fat, säger hon öppenhjärtigt.

Redan när hon skrev boken tänkte hon att den skulle bli en ­romantisk komedi med henne själv i huvudrollen.

– Det känns som att jag har varit gravid med den här bebisen i fem år. Nu är den ute och då hoppas man ju att bebisen ska se gullig ut också, säger hon med ett gapskratt.

Hennes bok Underbar och älskad av alla blev också film med henne i huvudrollen.

Martina tror att hon kan vara den första tjejen i Sverige som skriver sina egna huvudroller – men hon vill inte vara den sista.

– I USA har det funnits länge, särskilt på gubbfronten med Woody Allen. Att göra sin egen huvudroll är så himla roligt, jag har ju facit hela vägen. Men jag är så illa tvungen. Ingen annan vill ha mig i en filmroll.

Huvudpersonerna i filmen, Nadja och Jocke, bär båda på en sorg. Singeln Nadja är en ”inbiten Stockholmsbrutta” som väntar på att få adoptera en flicka. Samen Jocke, som spelas av Ola Rapace, är en renskötare som helst vill vara i fred.

Martina bodde själv i Skellefteå när hon jobbade på Västerbottensteatern som 24-åring. Precis som Nadja ville hon inte ha mössa som gav ful frisyr.

ANNONS

– När jag åkte hem tog jag med min skoterovall och den använder jag fortfarande. Barnen tycker att det är döpinsamt när jag hämtar dem i skolan i overallen, men jag hatar att frysa.

Hon har aldrig frusit så mycket som under inspelningarna. Kostymören gick med på att hon hade två par långkalsonger under jeansen, men vid tre gick en estetisk gräns för hur påbyltad man kunde vara.

Du är ju avklädd i en kärleksscen med Ola Rapace på en fjälltopp.

– Där frös jag ingenting. Jag var så inne i hånglet.

Hur var det att hångla med Rapace?

– Helt okej. Det gjorde inte ont.

Efter att ha provfilmat ett antal killar kom Ola. Martina visste direkt att han var rätt då han har både en kärna och glimt i ögat. Hon blev först lite rädd att inte hålla måttet inför den lite stränga James Bond-stjärnan.

– Men han är världens gulligaste. Det fanns inte en sekund när han inte gav allt. Det är som om vi har överlevt Finska vinterkriget ihop.

I oktober kommer Martinas nya roman, ”Det är något som inte stämmer”. Enligt förlaget är det en bok om lögner och otrohet. 2013 separerade Martina och dåvarande maken Erik Haag, men skilsmässan är inget hon vill prata om.

Får man fråga hur du mår i dag?

– Jag mår väldigt bra, tack.

Var hittar du kraft när du går ­igenom svåra saker i livet?

– Jag tänker att motgångar är lite bra. Det är de som formar en. Lite uppförsbacke ibland är väldigt användbart både som skådespelare och som författare. Det är roligare att umgås med folk som inte haft en räkmacka.

Idén till Glada hälsningar från Missångerträsk fick Martina när hon sprang uppför ”Helvetesbacken” i Bromma. ”Det är så tråkigt att springa, så jag är tvungen att tänka på något annat.”

Direkt när Ola Rapace dök upp för att provfilma visste Martina Haag att han var perfekt som hennes motspelare.Foto: johan Paulin

Fakta

Leder tv-serie om mobbning

Namn: Martina Haag.

Ålder: 51 år.

Bor: Hus i Bromma.

Familj: Fyra barn, 7–18 år. Katten Törnrosa, 14.

Aktuell: Filmen Glada hälsningar från Missångerträsk, biopremiär 25 september. Den 7 oktober har tv-programmet Det handlar om oss premiär i SVT. Martina leder serien om mobbning som riktar sig till föräldrar. Samma dag ges romanen ”Det är något som inte stämmer” ut.

Fakta

Martinas favoritställen runt Bromma

Park konditori: ”De är så snälla och surar aldrig när jag sitter i timmar med en cappuccino. Jag äter en ägg- och kaviarmacka och skriver med Beethoven i hörlurarna.”

Bromma Blocks: ”Där kan jag slå ihjäl en hel dag. Där finns en boulde­ring, en klättervägg på tvären, där barnen klättrar i timmar.”

Sjön Judarn: ”Så tyst och trolsk. Det är som att springa i en John Bauer-teckning runt sjön.”

Rolig lekplats: ”Barnen är helt tokiga i lekplatsen vid Kristinebergs IP, som är helt livsfarlig med jättestora ugglor och träpingviner, som man kan klättra och åka i. Du kan lätt ha kul där fast du är tolv.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.