ANNONS

Massutlåning ska rädda Internationella biblioteket

stadsbiblioteket
Internationella biblioteket ligger i ett annex till Stadsbiblioteket.
En namninsamling och massutlåning ska rädda flytten av Internationella biblioteket.
ANNONS

Efter Kulturnämndens beslut står det klart att Internationella biblioteket blir av med sina lokaler i höst. I annexet till Stadsbiblioteket där de huserar idag har de böcker på över hundra språk.

Till hösten ska de flytta till Kungsholmens bibliotek och stadsarkivet i liljeholmen. Men nu har författare, litteraturvetare och eldsjälar bestämt sig att göra vad de kan för att rädda biblioteket: låna böcker.

Flera tunga namn har skrivit på en namninsamling arrangerad av Rörelsen Rädda Internationella biblioteket och nu uppmuntrar nätverket till massutlåning för att förbättra statistiken, rapporterar Dagen nyheter.

– Om böckerna och personalen fördelas på flera olika enheter försvinner själva poängen – ett internationellt och nationellt bibliotek med ett mångspråkigt utbud och en samordnad vägledning för låntagarna. Därför ser vi det här som en nedläggning, maskerad som flytt, säger Sofia Iaffa till Dagens nyheter. Hon är doktorand i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och en av initiativtagarna till protesten.

ANNONS