Matprofilen Zeina från Sollentuna med i nya tv-programmet Mataam

Zeina Mourtada
Zeina fick rekordmånga röster i Årets matbloggare 2015, sen dess har det varit full rulle.
Hon kom från ingenstans och vann överlägset när Årets matbloggare utsågs 2015. Sedan dess har Zeina Mourtada från Vaxmora vuxit ut till en stor matprofil som syns i tv och ger ut kokböcker. Nu är hon en av jurymedlemmarna i nya tv-programmet Mataam som har premiär på Viafree den 29 april.

– Det var fantastiskt kul att spela in programmet! Vi är tre i juryn med tre olika expertområden. Jag har fokus på maten och smakerna. Men jag ville inte vara en sådan där arg jurytyp som spänner ögonen i deltagarna och får dem att gråta. Jag ska ju inte förhärliga heller utan vara ärlig, men samtidigt juste och försöka coacha och pusha dem, säger Zeina.

Hennes egen matresa började hemma i föräldrarnas kök, där ett intresse för matlagning föddes tidigt. När Zeina sedan flyttade hemifrån saknade hon mammas och pappas mat från Mellanöstern och hon började återskapa rätterna från barndomen på egen hand. Matlagningen blev en hobby, och var i flera år inte mer än så.

Facebookgrupp blev snabbt poppis

Under sin mammaledighet skapade Zeina Facebookgruppen ”Mat & bak – Recept från hela världen” som snabbt blev populär när allt fler blev nyfikna på rätterna som Zeina visade upp.

Hon pluggade på komvux och hade inga planer på att bli bloggare, men plötsligt började bloggen att växa rekordsnabbt och hade fått tusentals besökare i veckan.

Vann överlägset mot proffsbloggare

Ett halvår senare kom nästa överraskning – Zeina blev nominerad till Årets matbloggare 2015 och trots att konkurrenterna var proffsbloggare tog Zeina hem titeln med över 50 procent av rösterna.

Sedan dess har det rullat på. I höstas släppte Zeina sin första kokbok och var med i SVT:s nya satsning ”Timjan, Tupp & Tårta” – ett matlagningsprogram där fem olika matprofiler lärde ut sina bästa knep och rätter.

– Och nu har det hänt jättemycket bara sedan dess. Det är full rulle, säger Zeina.

Matprofil i Kökets Middag i TV4

Hon är återkommande matprofil i Kökets Middag i TV4:s Nyhetsmorgon, håller på att lansera en digital matlagningskurs, fortsätter med bloggen och med Facebookgruppen som nu har nära 50 000 medlemmar, och skriver på sin andra kokbok som ska komma i augusti.

– Den första boken var inriktad på recept från Mellanöstern. Exakta innehållet i nya boken är lite hemligt men nu blir det guldkorn från hela världen, så mycket kan jag säga.

Nytt matprogram med premiär nästa vecka

Och så är Zeina alltså även aktuell som jurymedlem i det nya tv-programmet Mataam som har premiär i nästa vecka.

Deltagarna i Mataam tävlar i att skapa ”nästa kebabpizza” – det vill säga ett matkoncept med rötter från världens olika hörn som äts och älskas i Sverige.

Instagramkändisen och komikern Filip Dikmen leder programmet och juryn ska bedöma deltagarna som går i tankarna på att förverkliga drömmen om att starta eget.

Tre olika specialkompetenser i juryn

Utöver Zeina består juryn av Nidal Kersh, som har driver Falafelbaren i Stockholm och även har grundat Street Food Stockholm, och entreprenören Andra Farhad som driver företaget Börshajen och som nyligen utsågs till Årets svensk inom ekonomi av tidningen Fokus.

Andra Farhad, Filip Dikmen, Zeina Mourtada och Nidal Kersh

Andra Farhad, Filip Dikmen (programledare), Zeina Mourtada och Nidal Kersh. Foto: Mataam

Deltagarna har fått ansöka med sina matkoncept och med den samlade kompetensen i juryn får de möjlighet att vidareutveckla sina koncept och få tips och råd på hur de på bästa sätt kan få sina verksamheter att bli framgångsrika – och i potten finns bland annat 50 000 kronor i startkapital.

Är du inte själv sugen på att starta en restaurang?

– Nej, i alla fall inte nu. Jag har matblogg och tv-program och allt annat, det skulle jag inte kunna fortsätta med om jag drev en restaurang. Jag vill inte bara ge mitt namn till något utan då vill jag vara med själv, jag kan inte göra någonting halvhjärtat, säger Zeina.

Fakta

Kom till Sverige som 4-åring

Namn: Zeina Mourtada.

Ålder: 37 år.

Bor: Vaxmora. Har rötterna i Libanon, men kom till Sverige som 4-åring.

Familj: Man och tre barn.

Aktuell: Bland annat som en av tre jurymedlemmar i tv-programmet Mataam som har premiär den 29 april på Viafree och därefter släpper ett nytt avsnitt varje måndag ända fram till finalen den 3 juni.