ANNONS

Med många bollar i luften

Felicia Westring jonglerar i cirkusmanegens rampljus på Skansen. Just nu är det jonglering som gäller, men hon kan också trolla.
Felicia Westring jonglerar i cirkusmanegens rampljus på Skansen. Just nu är det jonglering som gäller, men hon kan också trolla.
Felicia Westring kommer från en dansfamilj – men själv spelade hon bara ishockey och fotboll när hon var yngre.

Nu är det cirkus, trummor och trolleri som gäller. På söndagarna syns hon på Skansens barncirkus.
ANNONS

Det ligger förväntan i luften när Cirkus Brages föreställning drar igång på Skansen. Både barn och vuxna applåderar ivrig i takt när hela cirkussällskapet marscherar runt i manegen i inledningsnumret. Där finns alla klassiska cirkuskaraktärer, som clownen, lindansösen, luftakrobaterna och cirkusdirektören, men också egenskapade djur, som en ko och en häst. Samt världens farligaste djur, jätteskalbaggen, som har en dräkt av ihopklippta sittunderlag.

Det speciella med cirkusen är att det bara är väldigt unga cirkuskonstnärer som är med. De är mellan 13 och 18 år gamla och är rekryterade från olika cirkusskolor. Även biljett- och godisförsäljningen och tekniken sköts av unga. Många har varit med flera säsonger och bjuder på cirkuskonster på hög nivå.

Ett av de nya tillskotten är Brommatjejen Felicia Westring, 16 år. Som gammal trummis har hon fått musikbiten på sin lott och hon är även stand-in för trolleriet.

Jonglering är hennes egentliga inriktning när hon tränar i Cirkus Normals regi.

– Just nu klarar jag fyra bollar i luften, och håller på att öva med käglor, säger hon.

Felicia Westring är uppvuxen i en dansfamilj. Båda hennes föräldrar är dansare i Kungliga baletten på Operan. Själv har hon aldrig sysslat med dans, när hon var yngre var det ishockey, fotboll och trummor som gällde.

En dag när hon gick i femman såg hon en elev som trollade och tyckte det såg spännande ut.

– Han visade mig några trick som jag lärde mig. Sedan lärde jag mig några på egen hand, berättar Felicia.

När hon gick i sexan tog hon kontakt med en barndomsvän som trollar för att lära sig mer, och sedan dess har hon sysslat med trolleri.

ANNONS

Hon har många bollar i luften – bokstavligt talat. De senaste åren har hon jonglerat mer än hon har trollat.

– Jag håller på med det jag tycker är roligast för stunden. Just nu tycker jag att det är jonglering som är mest kul, säger hon.

Det är mycket cirkus i Felicias liv just nu. Även på fritiden hänger hon mycket med cirkuskompisarna, många av dem går på cirkusgymnasiet, men Felicia valde att gå samhällsprogrammet på Norra Real.

– Man tränar cirkus hela tiden ändå. Hänger vi i en park så kör vi parakrobatik eller så är det någon som testar eldjonglering. Det blir som en livsstil.

Felicia föredrar nycirkus framför traditionell cirkus. Hon tycker att det är lite ruffigare och mer avskalat.

– Jag gillar estetiken i nycirkus och sättet att testa sina gränser.

Men hon är inte helt emot det klassiska och traditionella.

– Under min uppväxt har jag varit mycket på operan och älskar den klassiska teatersalongen och hela den grejen också.

Fakta

Varje söndag

Namn: Felicia Westring.

Ålder: 16.

Bor: Bromma.

Familj: Mamma Jenny och pappa Olof Westring, båda är dansare i Kungliga baletten på Operan. Två småsyskon som är 4 och 7 år.

Aktuell: Som en av de unga cirkusartisterna på Skansens Cirkus Brage, som har föreställningar varje söndag fram till den 29 april.