ANNONS

Med sommar i tankarna

Susanne Cederberg brukar själv semestra i familjens hus på Österlen. Nu vill hon bjuda tv-tittarna med tv-tittarna till landskapets intressantaste odlingar och trädgårdar.
Susanne Cederberg brukar själv semestra i familjens hus på Österlen. Nu vill hon bjuda tv-tittarna med tv-tittarna till landskapets intressantaste odlingar och trädgårdar.
I serien ”Österlenska trädgårdar” på SVT tar hon med tittarna på en resa till ett av Sveriges frodigaste landskap.

TV-producenten Susanne Cederberg är nästan lika hemma på Österlen som på Lidingö.
ANNONS

Grönskan är långt borta, men många har redan börjat drömma och planera inför sommarsemestern. SVT passar på att visa en serie reportage från Österlen, där tv-producenten och Lidingöbon Susanne Cederberg tar tittarna med till landskapets intressantaste odlingar och trädgårdar.

– Tanken är att det inte ska vara något bara för trädgårdsintresserade. Det ska vara intressant för alla, oavsett om man bor i hus eller lägenhet, säger Susanne Cederberg.

– Man ska uppleva ett möte med personerna som äger trädgårdarna, alla har olika intressanta historier att berätta.

Ordet ”Österlen” betyder ”österut” och syftar på området kring Skånes och Sveriges sydspets, som utgörs av kommunerna Simrishamn och Tomelilla.

Där finns ett böljande jordbrukslandskap och tätorter med mycket genuin äldre bebyggelse. Före 1990-talet var turismen mindre, men nu har allt fler hittat dit och huspriserna gått upp. Inte så konstigt, för det myllrar av sevärdheter: kulturhistoriska miljöer, fina badstränder, charmiga små orter med fina krogar och gårdsbutiker som säljer kulinariska läckerheter.

Själv semestrar Susanne Cederberg varje sommar i familjens hus på Österlen vid havet. Trots att turismen har fått ett uppsving tycker hon att landskapet har behållit sin bondska charm.

– Det är fortfarande så genuint. Man får inte bygga vad som helst där. De har stoppat byggen av stora semesterbyar, säger hon.

I ”Österlenska trädgårdar” visas inte bara vackra trädgårdar, utan även äppelodlingar och vinslott. Tittarna kan drömma sig bort till en miljö långt bort ifrån storstadens asfalt, betong och snöslask.

Österlen har ett skiftande landskap och är betydligt mer kuperat än man kan tro. Hösten är längre vilket ger rikligare skördar och på vissa platser kan värmen stiga upp emot något som liknar Medelhavsklimat.

ANNONS

– Det finns i och för sig många typer av trädgårdar. Där jag bor vid havet är det sandiga strandjordar där ingenting tar sig utom lavendel, fast det tycker jag om. Sedan är det så skiftande att när man kommer till nästa ort så är det bra jord där och det odlas för fullt. Inne i Simrishamn där växer allting på innergårdarna, fikon, citronträd och rosor, säger Susanne Cederberg.

Hennes skånska dialekt passar perfekt i sammanhanget. Fast som programledare framhäver hon inte sig själv, utan tar på sig reporterns roll och låter personer och miljöer träda fram i förgrunden.

– Jag är från Malmö och min mamma är född på Österlen. Jag känner att jag har mina rötter där, men jag trivs också jättemycket på Lidingö, säger hon.

Fakta

Har gjort många reportage för tv

Namn: Susanne Cederberg

Familj: Maken Peter, barnen Frida och Johan.

Bor: Lidingö.

Yrke: Journalist, tv-producent

Aktuell: Som programledare för serien ”Österlenska trädgårdar” på onsdagar klockan 20.00 på SVT.

Bakgrund: Har arbetat för SVT i många år och gjort flera porträtt av kända svenskar som Hasse Alfredson, Sanna Nielsen, Benny Andersson, med flera. Hon medverkar även som skrivande journalist i magasin som till exempel ”Hus & Hem”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.