Mellan tvångsgiftemål och zombieslakt

I 1960- och 1970-talens klassiska zombiefilmer var de levande döda långsamma. I Pride and prejudice and zombies är de odöda väldigt snabba och våldsamma.
I 1960- och 1970-talens klassiska zombiefilmer var de levande döda långsamma. I Pride and prejudice and zombies är de odöda väldigt snabba och våldsamma.
Den engelska överklassen sliter huvudet av varandra i filmen där Downton Abbey möter Game of Thrones-ligan och förvandlas till Charlies änglar.

I morgon går Stolthet och fördom i zombieversion upp på biodukarna.

Det är zombietime och jag är skiträdd. Klockan är 10.07 en torsdag när ridån går isär och filmduken blottas på Park på Sturegatan.

Pressvisningen av Pride and prejudice and zombies är i gång och jag vet faktiskt inte vad jag har att vänta. Pride and prejudice and zombies, alltså Stolthet och fördom och zombies, blir en nygammal upplevelse.

Jag är dåligt påläst om vad som ska visas, men det visar sig vara en skräckkomedi som ska upp på duken.

Jane Austens klassiska roman som publicerades första gången 1812, utspelar sig i södra England och handlar om Mrs Bennet som gör allt vad hon kan för att hennes döttrar ska giftas bort med rika män eftersom godset som de bor i förloras så fort fadern i huset dör. Arvet tillfaller i stället kusinen Mr Collins.

I zombieversionen är alltså handlingen densamma som i klassikern. Men här är också ett gäng zombies introllade i historien.

De fem systrarna tvingas att leva med pressen att giftas bort till rika män samtidigt som de med knivar och skjutjärn tvingas försvara sig mot zombiesarna som gör allt för att ta över England och äta upp människornas hjärnor.

Sjukt ofräsch, stundtals ganska rolig och många överraskande inslag får sammanfatta filmen.

Då och då hoppar jag till där i min ensamma bänkrad under visningen. Särskilt när Mr Darcy skjuter huvudet av Mrs Featherstone.

Filmen som har 15 år som åldersgräns, har Sverigepremiär i morgon fredag. Så håll hårt i skallen och akta er för de levande döda.

Fakta

”Zombiesarna behövs. De är neutrala”

Hej Patrick Kall, 48. Medarrangör till Zombiewalk i Stockholm. Promenaden firar 10 år och förra året deltog omkring 2 000 personer.

När hålls Zombiewalk i år?

– Vi har satt datumet till 20 augusti, dels för att det är veckan efter medeltidsveckan, många av dem som går är borta då, och dels för att det är veckan innan skolorna börjar.

Varför är du med och arrangerar?

– Jag har alltid gillat zombies. Det är en kul grej. Jag började engagera mig när jag var liten och läste om voodoo på Haiti. De senaste tre åren har jag varit med och arrangerat.

Är det en zombierevival vi ser?

– Det har pågått de senaste fyra åren. Med tanke på hur världen ser ut så tror jag att zombiesarna behövs. De är neutrala, har ingen ras, inget land och man kan döda en zombie utan att det gör någonting eller spelar roll. Världen har blivit hårdare och då behöver man någonting som man kan samlas runt där man inte behöver ta ställning eller någonting sådant. Man bara är.

Fakta

Patriks bästa tips vid en zombieattack

Lås in dig och försök inte fly. Zombies tröttnar aldrig, de bara går och går dygnet runt.

Se till att du har mat och vatten hemma. Frys in vatten i frysen i klampar och samla konserver.

Vänta tills hjälpen kommer, du kan ändå inte fly.

Om man nu måste döda en zombie är det bästa att antingen avlägsna hjärnan på den. Ett annat alternativ är att halshugga den.