Frida Igefjord går ”all in” på Melodifestivalen

"Det är frustrerande och irriterade när folk klagar på Melodifestvalen. Men andra är intresserade av NHL eller fotboll. Jag är intresserad av Melodifestivalen," säger Frida Isefjord.
"Det är frustrerande och irriterade när folk klagar på Melodifestvalen. Men andra är intresserade av NHL eller fotboll. Jag är intresserad av Melodifestivalen," säger Frida Isefjord.
Ge partyglasen en piffig rosa touch genom att "frosta" det med blodapelsin och socker.
Ge partyglasen en piffig rosa touch genom att "frosta" det med blodapelsin och socker.
Arraksbollar med Mello-strössel och naglar med Mello-mönster.
Arraksbollar med Mello-strössel och naglar med Mello-mönster.
Frida har gjort en ljusslinga av färgglada cupcakeformar.
Frida har gjort en ljusslinga av färgglada cupcakeformar.
Vissa gillar Melodifestivalen, andra älskar den – och vissa nördar ner sig totalt. Frida Igefjord i Åkeshov hör till den senare kategorin.

– Jag har alltid varit intresserad, men jag blir bara mer och mer nördig för varje dag.

Det säger Frida Igefjord när vi träffar henne i hennes studentrum i Åkeshov. Den lilla studentlyan fullkomligt tokhyllar Melodifestivalen på längden och tvären. Längs gardinstången hänger en ljusslinga smyckad med mellofärgerna: lila, rosa, blå, gul och orange. I soffan ligger kuddar och ballonger i samma färgskala.

– Jag har alltid varit intresserad av pyssel. Sedan upptäckte jag att jag kunde kombinera det med mitt intresse för Melodifestivalen, säger Frida Igefjord och bjuder på kaffe och arraksbollar – med strössel i lila, rosa, blå, gul och orange.

Redan 2003 kunde hon rabbla och sjunga alla bidragen, men 2008 tog intresset fart på riktigt.

– Jag gick på folkhögskola där det gick en annan tjej som också älskade Melodifestivalen och då började vi ordna kvällar. Alla andra sa ”vi gillar inte Melodifestivalen” men sen slutade det ändå med att alla satt där i soffan – för det var ju där festen var!

År 2010 åkte Frida Igefjord för första gången på Euro­vision-final – i Oslo.

– Då sa vi att vi måste passa på när den är så nära. Sedan gick ju Sverige och vann 2012, skrattar hon.

Självklart var Frida på plats. Nu hänger fyra Eurovision-mössor på väggen.

Hur gör man då för att fira en riktigt bra mellokväll hemma i soffan? Det viktigaste är att starta i god tid före klockan 20 då programmet startar, tycker Frida ­Igefjord.

– Jag brukar bjuda in alla jag känner och alla är inte riktigt lika intresserade som jag av Melodifestivalen och då behöver de prata av sig innan det börjar. När det börjar ska det vara fokus på tv:n. Sedan händer det alltid att man börjar prata och kommentera – men absolut inte om något annat än tävlingen!

Frida Igefjord brukar bjuda på frukt, godis och kakor.

– Det finns ganska mycket godis i lila, rosa, blå, gul och orange. Till Eurovision är det ännu lättare, då kan man bara köra blå-gult som under VM, säger hon.

Det är okej att vara lite töntig och vifta med ballonger och konfetti till de bästa låtarna framför tv:n, tycker Frida.

– Det viktigaste är att det ska vara kalaskänsla! Och gärna lite paljetter!

Frida Igefjords engagerar sig lågintensivt söndag–onsdag med lite blogginlägg inför nästa deltävling. Men torsdag–lördag går hon all in och uppdaterar sig kring låtarna som tävlar i nästa deltävling och lyssnar på repetitioner via SVT:s webbplats. Hela lördagen är det förberedelser. Frida gör ­såklart en egen tippningslista.

– Man lyssna in sig och får sina favoriter. Nack­delen är att man röstar mer med hjärtat. Mycket tid går åt till att följa detta när det är igång, säger hon.

Det finns bara en sak som irriterar Frida Igefjord – människor som inte tar hennes intresse på allvar och ”tycker och tänker utan att de bryr sig”. Det händer ofta att folk säger ”det var bättre förr när det bara var en stor final” eller klagar på att det är mellofest precis hela tiden i sex veckor.

– Men när det är NHL eller fotbolls-VM då klagar de ­inte lika mycket…

Hanna Modigh Glansholm

hanna.glansholm@mitti.se

tel 08-550 553 54

Fakta

Frida Igefjords bästa Mello-låtar

”Det var betydligt svårare än jag trodde, fem är inte många och det finns många bra som inte kom med på listan.”

1. Amazing – Danny Saucedo. ”För att jag helt enkelt blir glad i hela kroppen när jag lyssnar till låten.”

2. Euphoria – Loreen. ”För att jag älskar beatet, den starka refrängen och hur hela låten växer. Och sen har vi ju Loreens fantastiska röst!”

3. Keep on walking – Salem Al fakir. För ”Salems sätt att göra musik är fantastiskt! Jag älskar stråkarna och den positiva känslan.”

4. Bara hon älskar mig – Blond. ”Svensk 90-tals schlager när den är som bäst!”

5. Fångad av en stormvind – Carola. ”Får mig att vilja dansa framför spegeln och använda ett hopprep som mikrofon.”