ANNONS

Melodifestival – till sist

Efter tio års tvekan ställer Nackabon Thomas Di Leva upp i 2012 års upplaga av Melodifestivalen.
Efter tio års tvekan ställer Nackabon Thomas Di Leva upp i 2012 års upplaga av Melodifestivalen.
Minst fem år – kanske tio. Så lång tid har det tagit att få Thomas Di Leva att ställa upp i Melodifestivalen.

– Planeterna står på rad och det är helt rätt år att vara med, säger han.
ANNONS

Nu är det ju inte bara planeternas rörelse som fått Thomas Di Leva att till slut tacka ja.

I stället har han väntat på att Melodifestivalen ska bli vad den är i dag.

– Om man jämför dagens festival med den för fem år sen är det två helt olika evenemang. Tidigare var det en musiktävling och det är inget för mig. Men nu är det en stor festival, en folkrörelse som hela Sverige följer – oavsett om man gillar den eller inte. Och jag är med för musikens skull, för att visa mitt artisteri och få sjunga mina texter.

Lokaltidningen Mitt i träffar Thomas Di Leva i Nacka där han lever och har bott de senaste fem åren. Här hämtar han inspiration och kraft genom energin som marken i Nacka utstrålar.

– Här finns en sådan närhet till naturen och så mycket vackert precis utanför dörren. I Nacka finns det möjlighet till ett väldigt lugnt liv, säger Thomas.

Hans unika stil och kändiskap lockar onekligen till sig beundrare och det är sedan lång tid tillbaka inte möjligt för honom att gå ostört på stan.

– Då är det många som kommer fram och vill prata. Det är väldigt roligt och inspirerande men det är viktigt att även få tillgång till lugnet för att orka, berättar Thomas.

Snart kommer lugnet dock att bytas ut mot Sveriges kanske största folkfest: Melodifestivalen. Thomas Di Leva har nämnts som ett utav de stora namnen i årets upplaga, men det håller han inte med om själv.

– Det är otroliga artister med i år, så det ska bli spännande att se hur det går.

ANNONS

Att stå i rampljuset är dock långt ifrån okänt för Thomas. Senast 2010 var han en av deltagarna i första säsongen av TV4:s explosionsartade succé ”Så mycket bättre”. Men han har även drabbats av mer negativa skriverier.

Själv säger Thomas sig inte bry om vad tidningarna skriver.

– Mitt mål är musiken och mötetet med publiken, oavsett vad som står om mig i media. Jag tror att folk tar det mesta de läser med en nypa salt även om det såklart är roligt när det skrivs bra saker om en.

Är du nu redo för den intensiva mediebevakning som följer i och med Melodifestivalen?

– Man vet aldrig hur det tänker vinkla och man får ta det lite som det kommer. Man får se det som en möjlighet att nå ut med en jättebra låt.

Bidraget Di Leva deltar med heter ”Ge aldrig upp” – en positiv låt.

– När jag satte mig ner i soffan med min gitarr kom den väldigt fort till mig. Det är en viktig text om hur världen ser ut och om alla som kämpar för att nå sitt hjärtas dröm och låten tar ställning för människan.

Hur framträdandet den 11 feb-ruari i Scandinavium kommer att se ut är fortfarande inte spikat. Men Thomas har tydliga idéer om hur det ska se ut.

– Det ska kännas som en Spielbergfilm, typ ”Närkontakt av tredje graden”. Men man kommer att känna igen Thomas Di Leva. Jag kommer vara som jag alltid har varit.

Fakta

Sjunger en låt för de hemlösa

Namn: Thomas Di Leva.

Ålder: 48 år.

Bor: I Nacka.

Familj: Sambo Sofie och barnen Cosmo, 10 år, och Telo, 5 månader.

Aktuell med: Låten ” Ge aldrig upp” i Melodifestivalen 2012. Släpper samtidigt ett nytt samlingsalbum. Singeln ”Julens stjärna” som släpps i samarbete med Stadsmissionen för de hemlösa. I höst planeras sedan en ny platta.

Thomas om att åter blivit pappa: ”Det är fantastisk, ett mirakel. Och jag vill gärna ha fler.”