ANNONS

Merete om att skildra sitt liv

Livet är inte bara årtal och yttre fakta. Det konstaterar Merete Mazzarella som besöker Täby för att berätta om hur man kan skildra sitt liv för sin egen skull – och för barnen och barnbarnens.
ANNONS

– Hur mycket vet vi egentligen om våra föräldrars liv eller om våra mor- och farföräldrars?

Den retoriska frågan ställer sig författaren Merete Mazzarella.

– Det hade varit roligt om de hade skrivit ner lite om sina liv så att vi kunde få läsa om det vi aldrig pratade om kanske.

Hon har bjudits in till biblioteket i Täby centrum och gör därmed sitt första besök i Täby

I sin senaste bok ”Att berätta sig själv” ger hon konkreta råd om hur man kan göra för att skildra sitt liv, och hur man kommer igång.

– Ska man börja från sin födelse eller när föräldrarna träffades? Eller rentav när de föddes. Det behövs inte. Man kan börja historien här och nu eller var som helt i livet.

Ett annat sätt kan vara att visa hur värderingar och föreställningar har förändrats under åren.

Merete har tidigare hållit kurser i självbiografiskrivning med läkare i Sverige.

– Läkare är ofta så duktiga och fixerade vid vad de kan göra för patienten. Det är bra för dem att fundera lite över sig själva och sätta sig i centrum ibland.

ANNONS

Har du själv skrivit om ditt liv?

– Ja, i min första bok ”Först sålde de pianot” beskriver jag min uppväxt som diplomatbarn. Men jag har också skrivit hur det är att vara pensionär och om att vara farmor. Ett tematiskt sätt att beskriva sitt liv.

Hon har just lämnat in ett manus om Marie Shelley och hennes skapelse Frankenstein.

– Ett otippat ämne. Jag är väldigt fascinerad av hennes liv. Genom hennes monster kan man fundera på vad det vill säga att vara mänsklig eller ickemänsklig.

Snart återkommer hon till sitt eget liv i författandet. För två år sedan gifte sig Merete Mazzarella.

– Kärlek vid äldre dagar är temat för nästa bok. Det är speciellt att perspektivet framåt är väldigt kort när man inleder ett förhållande i den här åldern.

Fakta

Växte upp som diplomatbarn

Namn: Merete Mazzarella.

Ålder: 69 år.

Är: Finlandssvensk författare och professor i litteraturvetenskap. Debuterade 1979 med ”Först sålde de pianot” om livet som diplomatbarn.

Aktuell: Kommer till biblioteket i Täby centrum den 6 mars klockan 12.

Bor: I Helsingfors numera.

Familj: Man, son och två barnbarn.

ANNONS