ANNONS

Miljonkonst växer fram

Ett kort tag var Krisoffer Zetterstrands konstverk, bestående av gröna sligrande växter, synligt för allmänheten.
Ett kort tag var Krisoffer Zetterstrands konstverk, bestående av gröna sligrande växter, synligt för allmänheten.
Ett av benen på jättemaneten.
Ett av benen på jättemaneten.
Så här är det tänkt att kulturfönstret ska se ut inifrån byggnaden.
Så här är det tänkt att kulturfönstret ska se ut inifrån byggnaden.
Miljonkonstverken till nya biblioteks- och kulturhuset börjar bli färdiga. Kristoffer Zetterstrands glasfönster har nu monterats och hos en stuckatör i Rotebro växer en udda manet fram.
ANNONS

Biblioteks- och kulturhuset i Vallentuna är vid sidan av bomkorsbygget och Lovisedalsskolan en av kommunens stora satsningar med en budget på närmare 100 miljoner kronor. Kultur och bibliotekshuset, som ska invigas i höst ska enligt politikernas önskan bli ett nytt landmärke i Vallentuna sätta orten på Stockholms kulturella karta.

I ett sådant hus måste konsten ha sin plats och redan nu börjar de inköpta konstverken anta sina färdiga former. Först ut är fönsterkonstverket i kulturrummet.

De monterades, sedan täcktes de över lika snabbt. Men under lagren av wellpapp, finns de gröna slingrande växterna som utgör en del av Kristoffer Zetterstrands konstverk i det stora fönstret till kulturrummet i byggnaden som sakta men säkert växter fram.

– Jag har inte varit ute där och tittat men jag har sett bilder och det ser jättefint ut, säger Kristoffer Zetterstrand.

Nu framställs hans konstverks andra del. De stora blyinfattade droppformade glasen som ska monteras på fönstrets insida. De tillverkas på ett glasmästeri i Stockholm med samma teknik som kyrkfönster. Men motivet påminner inte om kyrkfönster. I stället ska olikfärgade fyrkantiga bitar sättas i hop i dropparna. I de skisser som finns påminner de om pixlade bilder i tidiga tv-spel.

Kristoffer Zetterstrands fönsterskapelse är ett av två konstverk som köpts in av Vallentuna kommun till det nya biblioteket. Det andra är Cecilia Ömalm Krajcikovas skulptur som ska stå i biblioteksparken.

De båda konstverken kostar tillsammans 1 240 000 kronor, från skiss till färdiguppförda verk. Hela konstprojektet genomförs tillsammans med Statens konstråd. Konstrådet bidrar ekonomiskt samt med en projektledare.

Även Cecilia Ömalm Krajcikovas vita betongskulptur närmar sig sin färdiga form hos stuckatören Gabriel Monsalves.

– Stuckatören har gjutit en fjärdedel och den känns enormt stor, säger hon.

ANNONS

Skulpturens form är baserad på något slags manetdjur med slingrande tentakler.

– Den är både bisarr och vacker, säger Cecilia Ömalm Krajcikova.

Med sin vita färg och levande yta för den omedelbart tankarna till takstuckatur i eleganta sekelskiftesvåningar. Samtidigt är den ett mystiskt, okänt vattendjur.

– Det stämmer. Jag gör arkitektur av någonting som lever, en slags organisk stuckatur. Det blir en liten skevhet när det pendlar mellan något som lever och är livlöst, säger hon.

De tidigaste skisserna av skulpturen har inte helt gjort den rättvisa, tycker hon. Först nu upplever man dess storlek.

Tereuma, som verket heter kommer att vara 2,3 meter hög och ha en omkrets på 8 meter. Både leksugna barn och vuxna får plats att gå in mellan tentaklerna.

– Det är som en liten byggnad.

Fakta

Konstnärer

Kristoffer Zetterstrand, född 1973. Arbetar med klassiskt måleri. I motiven möter dock konsthistoriska klassiker element ur tv- och datorspelsvärlden. Kristoffers verk finns bland annat på Göteborgs Konst- museum och David Beitzel Collection, New York.

Cecilia Ömalm Krajcikova, född 1974. Fotograf och bildkonstnär. Har bland annat gjort en manetliknande takstuckatur på Riche i Stockholm. Cecilias verk finns bland annat på Moderna museet och New York kunsthalle.