ANNONS

Millesgården plats för kriminalroman

Reine Nelson kriminal författare försvarsadvokat lidingö millesgården
Reine Nelson utanför Millesgården.
Från två olika perspektiv har advokaten Reine Nelson och den legendariske kriminalkommissarien Jan Olsson skrivit boken "Mörk midsommar". En kriminalroman vars ena viktiga pusselbit utspelar sig vid Millesgården.
ANNONS
Fakta

Reine Nelson

Ålder: 63
Bor: Sticklinge
Favoritplats på Lidingö: ”Dalénum dit jag tänker flytta”
Brinner för: Etiska frågor

Reine Nelson är advokaten som reagerat mot det dåliga stöd som oskyldigt misstänkta får från samhället. Jan Olsson är den tidigare chefen för Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp.

Från två olika perspektiv, advokatens och brottsutredarens, har de skrivit boken ”Mörk midsommar”. En kriminalroman som till viss del utspelar sig här, vid Millesgården.

På midsommardagen vaknar Peter Backlund upp på sjukhus, utan några minnen av av gårdagskvällen med polisen vid sängkanten som meddelar att han är anhållen för mord på sin fru. Det blir hans första riktiga möte med rättsväsendet.

– Med boken vill jag få folk att fundera kring det här. Jag vill försöka förmedla att vissa inte har någon som helst erfarenhet och att första mötet kan vara en total chock, säger Reine Nelson när Mitt i Lidingö träffar honom.

Det som sedan händer i boken är tänkt att kunna vara taget från verkligheten. Reine Nelson har tidigare reagerat mot det dåliga stöd som oskyldigt misstänkta får från samhället när utredningen lagts ned eller när domstolen friar. Han har bland annat föreslagit att polisen ska hjälpa personen att bli fri från allmänhetens rykten och att man borde kunna få större ekonomisk kompensation.

– Tvingas du till exempel gå igenom 40 dagars rättegång kanske du inte kan ha kvar ditt jobb. Blir man oskyldigt misstänkt för brott är statens kompensation låg, både i ren upprättelse och i ekonomisk kompensation.

En annan frågeställning som boken cirkulerar kring är vad som är objektivt och vad som är subjektivt. Till exempel kan brottsutredarnas arbetshypotes göra att en förklaring uppfattas som objektiv verklighet, när det skulle kunna finnas flera alternativa förklaringar. Samtidigt kan det röra sig om helt avgörande uppgifter i rättskipningen, menar Reine Nelson.

– I Sverige har man synen att utredningar är objektiva. I USA förväntar sig i stället att försvaret ska stå för allt som kan tala till den misstänktes fördel. Nu har det börjat gå åt samma håll i Sverige, där försvaret anlitar egna experter.

Porträtt på Reine Nelson och Jan Olsson

Författarna Reine Nelson och Jan Olsson (till höger). Foto: Ryno Quantz/Pressbild

Medförfattaren och den numera pensionerade poliskommissarien Jan Olsson är en sådan expert. Under exempelvis rättegången om mordet på Lisa Holm anlitades han för att granska den kriminaltekniska biten. Det var också i rollen som expertvittne som han och Reine Nelson kom i kontakt med varandra.

– Det som är lite unikt i detta är att vi skriver från två olika håll. Med hans erfarenhet som polis och brottsutredare finns det kanske en möjlig konflikt i detta.

”Mörk Midsommar” finns i handeln och är utgiven av Parabellum Nord Förlag.

 

ANNONS