ANNONS

Moas tjuvlyssningar blev scenshow

Moa Nissfolk
Moa Nissfolk är pendlarveteran.
Är du en sån som brukar tjuvlyssna på folk i kollektivtrafiken? Det är Moa Nissfolk också. I fyra år pendlade hon sträckan Sollentuna-Stockholm City och till slut hade hon samlat på sig så många tjuvlyssningar att hon valde att göra en scenshow av det.
ANNONS

21-åriga Moa Nissfolk kan allt om att åka pendeltåg. I fyra år bodde hon i Sollentuna och pendlade till Stockholm City och Kungliga Musikhögskolan där hon pluggade.

För att sysselsätta sig under resorna tjuvlyssnade hon mycket på sina medresenärer. De knasigaste spaningarna sparade hon i minnet.

I samband med en av alla pendeltågsresor hem till studentlyan i Edsviken under hösten 2014 skedde ett möte som gjorde ett extra starkt avtryck hos henne.

– Jag hörde en konversation mellan en kvinna och hennes barn. Kvinnan pratade franska och i och med att jag har pluggat det förstod jag vad som sas och började prata med henne, säger hon.

Världen är liten

Kvinnan kom ursprungligen från Burkina Faso i västra Afrika och Moa berättade att hon själv kom från Vetlanda i Småland. Det visade sig att kvinnan nyligen hade varit på besök i Småland – inte alls långt ifrån där Moa vuxit upp.

– Hon hade varit och hälsat på en kompis. Det var ett namn jag tyckte mig känna igen, men jag tänkte att det inte kunde vara samma person.

Kompisen som kvinnan hade besökt visade sig vara Moas dåvarande mattelärare och ännu en gång blev det uppenbart hur liten världen faktiskt är.

Mötet satte igång tankarna hos Moa.

– Jag skriver vanligtvis manus och kåserier och liknande, så jag skrev ner berättelsen och tänkte någonstans att det skulle bli början på en bok. Men efter sex stycken A4 insåg jag att det var lite för tunt, säger hon och skrattar.

ANNONS

Vill uppmana till att ta kontakt

I stället valde hon att börja samla på sig fler intressanta möten från sträckan Sollentuna till Stockholm City.

Av berättelserna och iakttagelserna satte hon ihop showen ”En musikalisk resa” – en enmansföreställning som utspelar sig på pendeltåget.

Pendlandet känns som ett nödvändigt ont, men det blir mycket roligare om man vågar ta kontakt

Moa Nissfolk, musiker

Konserten är upplagd som en tågresa med passande scendekor och tillhörande högtalarutrop.

– Sen är det ingen riktig pendeltågresa utan signalfel.

Syftet med showen är att inspirera människor till att våga ta kontakt med främlingar och faktiskt ta in sin omgivning.

– Pendlandet känns som ett nödvändigt ont, men det blir mycket roligare om man vågar ta kontakt.

Inre blödningar eller skavsår?

För tillfället bor Moa i Malmö där hon läser masterprogrammet med inriktning klassisk gitarr, men titt som tätt besöker hon Stockholm för spelningar.

Nyligen uppträdde hon med ”En musikalisk resa” på Trollbäckens kyrka i Tyresö, och förhoppningen är att få fler gig inbokade under hösten – gärna i Sollentuna.

Vad är det tokigaste du har varit med om på pendeln?

– En situation jag minns var när en tjej pratade i telefon och berättade att hon hade inre blödningar. Jag reagerade direkt, men det verkade inte som att personen hon pratade med var särskilt bekymrad. Efter en stund frågade hon om personen i andra änden hade plåster. Det visade sig att hon hade blandat ihop inre blödning med skavsår.

Fakta

Om Moa Nissfolk

Namn: Moa Nissfolk

Ålder: 21 år

Sysselsättning: Har tidigare pluggat klassisk gitarr på Kungliga Musikhögskolan. Läser nu till sin master på Malmö Musikhögskola.

Bokning: Bokningar sker via m.nissfolk@gmail.com

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.