Modeverkstad live på scen

Julia Andersen (i vitt) tillsammans med stora delar av sin klass.
Julia Andersen (i vitt) tillsammans med stora delar av sin klass.
Beckmans modestudenter skapar 12 plagg framför publik.

– Jag tror att det kan vara intressant att se hur det ser ut bakom kulisserna, säger Julia Andersen som pluggar på skolan.

För öppen ridå tas vi bakom scen. För medan Stockholm fashion week pågår för fullt har en grupp på 12 elever från Beckmans designskola bestämt sig för att skapa plagg live på scen. Under en timme kommer 12 modeller draperas i plagg som skapas där och då.

– Jag tror att det kan vara intressant att se hur det ser ut bakom kulisserna. Ett plagg är ju i normala fall något som vi upplever som färdig produkt, säger Julia Andersen som är en av Beckmanseleverna som ska drapera på scen.

Att dra ut sig egen verkstad, från avskildheten och in i rampljuset, tycker hon bara känns kul. Hon tror själv att publiken kommer att ha stor behållning av att se hur olika de 12 designeleverna jobbar – att det inte finns en färdig mall om hur man ska tänka kring modeskapande.

Plaggen kommer dock inte vara av den typen man har på sig varje dag. Snarare är det åt couture-hållet, menar Julia Andersson.

Fakta

När, var, hur

18.30-20.00, tisdag 30 augusti.

På Mindepartementet, Skeppsholmen.

Arbetet följs av musik och installationen skapas i samarbete med konstnären Paulina Wallenberg, musikern AM Kosman och makeup-artisten Niklas Laustiola.

Vem deltar? Beckmanseleverna Angelica Eichler, Johan Balaz, Linchao Zhang, Disa Gadd, Daniela Persichetti, Julia Andersen, Alecsander Rothschild, Josephine Johnzon, Natalie Johansson Strand, Julie Borch-Christensen, Malin Delin och Sofia Hildebrand.

Källa: Beckmans