ANNONS

Moises vann hela Funkisfestivalen: ”Så himla chockad och berörd”

Tyresöbon Moises Rumie vann Funkisfestivalens final. Han sjöng Bryan Adams låt Heaven.
Moises
Moises Rumie från Tyresö vann under gårdagskvällen Funkisfestivalens final.
– Jag blev så himla chockad och helt berörd att jag nästan började gråta, säger han.
ANNONS

Hundratals personer i tjugotvå kommuner har tävlat i Funkisfestivalen. Till slut – under måndagskvällen final – var det tolv tävlande kvar.

Vad tänkte du när du fick höra att du vann?

– Det kändes overkligt. Jag blev så himla chockad och helt berörd att jag nästan började gråta när de ropade upp mitt namn, säger Moises dagen efter.

Moises sjöng – liksom i deltävlingarna – Bryan Adams låt Heaven som han brukade lyssna på som barn.

– Jag hade förberett så mycket jag kunde och tränat sången så den var så fulländad det gick.

Över tusen personer satt i publiken. Moises har stått på scen under skolavslutningar, men inte sjungit inför större publik än så innan Funkisfestivalen deltävling i Tyresö.

– Jag var lite nervös när jag började uppträda i går men under resten av sången kändes det lite tryggare, säger Moises som bor i Granängsringen.

Publiken liksom juryn röstar fram vinnaren. Juryn tittar på flera saker.

– Musikalitet, framträdande, närvaro, publikkontakt, inlevelse – ja och mycket mera. Det är absolut inte så att den som sjunger renast eller vackrast nödvändigtvis får segrarhatten, säger Ann Epstein, projektledare för Funkisfestivalen.

Finalen var fantastisk, tycker hon.

Det kändes overkligt

– Det var en otroligt glädje och en otroligt bra stämning mellan publik och artister. Stämningen i green room var enorm, de hejade på och tog emot med high-five och kramar, säger hon.

Efter finalen var Moises helt slut. Han firade vinsten med en middag med släkten.

– Jag har gett allt jag har, säger Moises.

Den som vill se Moises sjunga i Tyresö har snart chansen. Den 13 september uppträder han på fritidsmässan minfritid.nu och dagen efter på Tyresöfestivalen.

Moises Rumie vinner Funkisfestivalen 2019

Vinnarögonblicket. Foto: Foto f’ralla

 

Fakta

Om tävlingen

Musiktävlingen startade 2011 av föreningen Funkisglädje och hette då Funkismello.

Det är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Det är andra året Tyresö ställer upp i tävlingen.

– Målet med Tyresös deltagande är att personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska få möjlighet att stå på scen, sjunga och ta plats – och vara huvudpersoner i ett stort underhållningsevenemang på egna villkor. Och Moises gav oss verkligen en fantastisk show, säger Iréne Hededal förvaltningschef på förvaltningen för liv och hälsa i Tyresö, i ett pressmeddelande.

ANNONS