ANNONS

Alex mörker får stjärnorna att lysa

Fotograf Alex Wessley hemma på Södermalm.
Vid sidan av kändisfotograferandet brinner Alex Wessely för konsten.
Fotograf Alex Wessley hemma på Södermalm.
Fotografen Alex Wessely pausar hemma på Söder mellan jobben med att plåta världskändisar.
Alex grekiska rötter gör sig påminda i hemmet. På väggen hänger en vacker ikon...
Alex grekiska rötter gör sig påminda i hemmet. På väggen hänger en vacker ikon...
...och i vardagsrumsfönstret står en marmorskulptur av Alexander den store.
...och i vardagsrumsfönstret står en marmorskulptur av Alexander den store.
Han reser världen runt och plåtar superstjärnor som Rihanna, Drake och Avicii. Samtidigt är konsten hans verkliga passion. Mitt i Stockholm hälsade på hemma hos den 26-åriga foto­grafen Alex Wessely.
ANNONS

– Det finns inget syfte för mig att skapa något åt en artist som liknar tidigare saker. När alla ska ha en viss look och blir mer likriktade funderar jag på hur jag kan göra något annorlunda, säger Alex Wessely när vi träffar honom 
i lägenheten ett stenkast från Nytorget.

Med sin mörka och futuristiska stil har han blivit en eftertraktad fotograf som reser världen runt för att jobba med inflytelserika superstjärnor, men det är här han landar mellan uppdragen.

Alex Wessley i Warhol-stil

Intill ljudsystemet i vardagsrummet står ett inramat foto i färgstark Andy Warhol-stil. Bilden föreställer Alex Wessely som barn och är densamma som användes på hans studentplakat.

Alex är uppvuxen på Gärdet men till skillnad från de flesta av barndomsvännerna som började i Östra Real valde han att gå mediegymnasiet i Nacka.

Där plockade han som 17-åring för första gången upp en kamera.

Sakta men säkert växte hans intresse för fotografi och han började bygga en portfolio. När han var 20 år stack han till USA tillsammans med en vän i hopp om att få fota artister.

– Jag mejlade tusen skivbolag. ”Jag kan fotografera era artister gratis”, skrev jag. Det vara bara ett skivbolag som svarade och sedan blev fotograferingen inställd precis innan.

Vägen till att kunna försörja sig på sitt yrke var lång och i perioder kämpig.

– Det var en mörk period, jag hade ångest fram och tillbaka. Det kunde ta lång tid mellan jobben och jag funderade på om det går att leva ett liv så här.

ANNONS

Samtidigt älskade Alex det han gjorde och fick mycket stöd från flickvännen Chloe och familjen. Han var inte villig att ge upp.

I Kanyes studio

2012 var han åter i USA, på någon form av drömresa. Genom vännen Snoh Aalegra som kände Kanye Wests mentor, högt uppsatt chef på Def Jam Recordings, blev han inbjuden till studion.

– De gillade min estetik som är lite mörkare och råare, berättar Alex.

Därigenom fick han träffa artister som J Cole, Big Sean och Common Senses. Det blev en ingång till att senare få jobba med internationella artister.

Samtidigt började olika skivbolag och artister få upp ögonen för den då 23-åriga Alex.

I slutet av 2012 hörde Aviciis management av sig och ville att han skulle komma till Amsterdam för att plåta stjärnan.

– Instagram hade precis kommit och jag hade en del bilder där, men framför allt tror jag det var word-of-mouth där min hemsida var referensen.

Året därpå fick Alex möjlighet att fotografera en av sina favoritartister, hiphop-stjärnan Drake.

– Det är mäktigt när man känner en koppling till personen, säger han.

”Rihanna är grym”

De senaste två åren har Alex arbetat som creative director i flera artist­projekt samt fotograferat kända världsartister från den svenska musikscenen, såväl som internationella artister som Rihanna och Pusha T.

– Rihanna är grym. Hon hade en Superbra energi och vibe.

Samtidigt gör han modefotograferingar och konst med hjälp av digitala verktyg. I lägenheten, vars inredning är avskalad och klassisk, hänger flera stora fotografier från hans senaste utställning.

En liten marmorskulptur av Alexander den store från Akropolis och en ikon i silver och guld vittnar om Alex grekiska rötter.

I ett hörn ligger tidningar och böcker inom mode, arkitektur och fotografi för inspiration och högst upp ett exemplar av Dash Magazine från 2013. Det var det första omslaget Alex plåtade.

På vardagsrumsbordet i grå marmor­ vilar hans favoritbok med mestadels svartvita fotografier av Helmut Newton.

Wessley fotar i svartvitt

Alex själv fotograferar också 
i klassiskt svartvitt men han försöker i största mån att tänja på de visuella gränserna, både bakom kameran och 
i efterarbetet med bilderna.

– Jag vill få folk att känna saker, samtidigt ska det kännas ungt och nytänkande, säger han med blicken på verket Change Locations från utställningen Irreverent Youth bakom det vita matsalsbordet.

Irreverent Youth visades på en hemlig plats i Stockholm i slutet av oktober och i stället för att låta utställningen stå i veckor hängde fotografierna endast 
i tre timmar. Precis som med Alex fotograferande var ambitionen att bryta normen och göra något nytänkande.

– Vi valde att göra det lite gerillastyle, säger han.

För Alex är utställningen en hyllning till en ny revolutionär generation.

– Jag blir väldigt inspirerad av folk som är yngre än mig. Nivån på deras tankar, idéer och drömmar är helt sjuk. När man är i den åldern är man nästan orimlig, jag älskar det.

Nästa utställning är tänkt att äga rum i vår men vid sidan av arbetet med den har Alex flera andra projekt på gång.

Videos åt Axwell och Ingrosso

I Sverige jobbar han framför allt med att producera videos och att fotografera kända DJ:s, däribland Axwell, Ingrosso och Alesso.

Två veckor efter att vi ses ska han göra Otto Knows nya musikvideo men redan dagen efter ska Alex flyga till Los Angeles för att producera hiphop-akten iSHis nya video med French Montana och Raekwon från Wu-Tang Clan.

Resandet är en del av jobbet eftersom de flesta världsartisterna finns i USA, men till skillnad från när Alex gav sig in i fotobranschen har han i dag lyxen att kunna tacka nej till en del jobb.

– Nu är det någon form av dröm­scenario där jag kan vara selektiv. Att fotografera artister är mitt jobb, men konsten som jag ställer ut är min passion och det blir fokus för nästa år.

Fakta

Hittar harmonin på Djurgården

Namn: Alex Wessely.

Yrke: Fotograf.

Ålder: 26 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Flickvännen och sambon Chloe Bryant, sedan 8 år tillbaka.

Favorithäng: Lily’s burger på Söder. Annars tar Alex gärna promenader kring det för honom nostalgiska och harmoniska Djurgården.

Favoritfotograf: Helmut Newton med sin klassiska svartvita stil.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.