ANNONS

Möt den arge föreläsaren

Nackabon Klas Hallberg fick inspiration till sin senaste bok av en shamankvinna från en nordamerikansk indianstam. ”Hon sa att hon började varje morgon med att sätta sig och hedra mysteriet”.
Nackabon Klas Hallberg fick inspiration till sin senaste bok av en shamankvinna från en nordamerikansk indianstam. ”Hon sa att hon började varje morgon med att sätta sig och hedra mysteriet”.
Succén Hångla mer! och nya ­boken Hedra mysteriet.
Succén Hångla mer! och nya ­boken Hedra mysteriet.
Klas Hallberg driver med hur företag arbetar. Han häcklar tvångsmässiga beslut och meningslösa konferenser. Och han gör det inför näringslivets toppar – som skrattar igen­kännande.

– Jag skulle utan tvekan kunna bli sektledare.
ANNONS

Iklädd svart t-shirt med ett frågetecken äntrar Klas Hallberg scenen. Det tar inte lång tid innan publiken skrattar högljutt. Då skruvar han till sina skämt ytterligare några varv. Många åhörare viker sig dubbla.

– På scen – där känner jag att jag är riktigt bra, säger han.

Sportjournalisten Ola Wennström kallar honom inspiratörernas Leo Messi. Men i stället för bollen placerar Hallberg sitt ­skruvade men obarmhärtiga budskap.

– Jag är farligt duktig på att läsa av publiken.

”Han är faktiskt jävligt rolig och så gör det litet ont också”, är komikern David Batras omdöme. Men det handlar inte om stand-up ­comedy.

– Det har aldrig lockat mig. Där har du ett kontrakt med publiken att vara rolig. När jag är inhyrd – då är det allvar. Jag är en slags whistleblower.

Klas Hallbergs mission är att inspirera och skapa förändring. Och förändring kan göra ont.

– Jag skäller ut mina kunder. Jag blir den arge föreläsaren.

Den senaste föreläsningsserien kallar han Hedra mysteriet.

ANNONS

– I dag är vi tvärsäkra på allt. Varför vi bor där vi gör, hur hem­inredningen hänger ihop, vart vi ska resa. Vi behöver både styra upp tillvaron, men också släppa taget och uppleva livet som det är. När vi ska gå den balansgången uppstår förvirring. Och den vill jag hylla som en resurs och inte ett problem.

Det innebär i korta drag att inte planera varenda sekund av dygnets vakna timmar.

– Vi har en drift att fatta beslut. Det är rädslestyrt. Men målstyrning kan ofta ställa till skada och göra så att vi fattar beslut även om vi vet att det är koko.

Han försöker leva som han lär. Vi träffar Klas Hallberg hemma i Nackavillan. I en skön fåtölj med en god kopp espressokaffe jobbar han med sina föreläsningar och böcker. Kvällen före har han före­läst för 900 personer på Stockholmsmässan.

– Inspiration får jag genom att ha tomrum i tiden. Det kan vara att ta en promenad eller att ta en tupplur, men det har blivit lite ­svårare att få till nu när man är småbarnspappa, säger Klas, som i dag är hemma med sin febersjuka dotter.

Han har kallats Sveriges mest välbevarade hemlighet och medger själv att han kan vara svår att få grepp om.

– Medierna behöver konkreta och enkla upplägg. Det kan inte jag bidra med, så det kan inte vara lätt att omvandla en intervju med mig till en artikel. Jag ger inte ett enda svar. Jag ställer frågor.

Han började sin karriär med att läsa ekonomi. Men tröttnade.

– Jag fascinerades av att samhället satsade så mycket pengar på att man skulle lära sig något, och blev mer intresserad av ­kunskapen om hur man lär sig än av ekonomi.

Under några år reste han runt i USA och träffade hjärnforskare och inlärningspedagoger.

– Med tiden fick jag insikten att folk inte alltid behöver lära sig nytt. De behöver bara bli påminda om vad de redan vet. Och det har jag levt gott på i 15 år.

Vi ber Klas Hallberg om några goda råd att förmedla till läsarna.­ Det blir tvärnobben – med ett skratt.

– Skriv att Klas Hallberg vägrar att ge tips. Han blir tokig när han avkrävs sådana.

Det är just enkla tipslistor han vill bekämpa.

– Risken med dem är att vi tar kontroll över sådant som vi inte borde kontrollera. Vi byter runt tips i stället för att må dåligt en stund. Må dåligt för helvete!

Fakta

Blev känd genom hångel

Namn: Klas Hallberg.

Ålder: 40 år.

Bor: Nacka, född i Karlstad.

Yrke: Yrkesföreläsare och författare. ”Till skillnad från de flesta andra föreläsare har jag aldrig haft något annat yrke”.

Många föreläsningar: Han hållit ungefär 2 000 före­läsningar för börsnoterade ­företag till små lokala föreningar.

Genombrott: Boken Hångla mer! – om konsten att ge sig hän.

Gillar värmländsk poesi: Har spelat in en cd med dikter av Värmlands stora poet Gustaf Fröding.

Aktuell: Med boken och föreställningen Hedra mysteriet – mindfulness på värmländska.