ANNONS

”Barn som övar musik blir bättre på att läsa”

Musik
Kristina Stenborg, ordförande för Musiklärarnas riksförbund.
Farsta satsar på musik - och eleverna blir smartare på köpet.
Forskning visar på tydliga samband mellan musik och inlärning.
ANNONS

Flera skolor i söderort satsar nu på musiklektioner. Och det kan påverka skolresultaten för eleverna.

Elever som sjunger och spelar har nämligen inte bara kul – de blir smartare också. Forskning visar tydliga samband mellan musik och inlärning.

Om du googlar på musik och inlärning hittar du gott om länkar till artiklar och forskning som pekar på samma sak: Att spela musik påverkar hjärnans utveckling och gör det lättare att lära sig saker.

– Det finns till exempel ett tydligt samband som visar att barn som tränar musik och rytmik blir bättre på att läsa. Att öva musik höjer dessutom koncentrationsförmågan. Och spelar du tillsammans med andra blir du bättre på att samarbeta, säger Kristina Stenborg, ordförande för Musiklärarnas riksförbund.

När en svensk forskargrupp följde 300 barn under flera års tid, kunde de se att det så kallade arbetsminnet utvecklades snabbare hos de barn som regelbundet övade på musik. Arbetsminnet styr bland annat över förmågan att lära sig läsa och räkna, se mönster och förstå samband.

”Musik är det ämne som har minst tid i skolan”

ANNONS

Men trots de vetenskapliga rönen är musik lågt prioriterat i den svenska skolan, menar Kristina Stenborg.

– Musik är det ämne som har minst tid i skolan. Det är inte längre något kärnämne i gymnasiet. I grundskolan är det vanligt med outbildade lärare och brist på instrument till eleverna, säger hon.

Med tanke på det anser hon att satsningar som El Sistema är extra viktiga för eleverna.

– De är absolut lyckligt lottade. Det kommer att gynna deras totala utveckling i skolan.