Har du någonsin planterat en bit potatisskal?

En tjock bit potatiskal kan växa upp till nya potatisar.
En tjock bit potatiskal kan växa upp till nya potatisar.
Kärstin Holmgren har lärt sig mycket av Azzedin Sadighi.
Kärstin Holmgren har lärt sig mycket av Azzedin Sadighi.
Antagligen inte men går det minst lika bra som att sätta hela potatisar.
Det är ett av många knep Azzedin Sadighi tog med sig från uppväxten som bondpojke i Kurdistan.

Växter har alltid varit en del av Azzedin Sadighi liv. Han växte upp på en bondgård i norra Irak och har odlat i över tjugo år i Stockholm. Kort och gott, han har massor av kunskap och var villig att dela med sig av några tips.

 

Försök uppskatta maskrosor istället för att utplåna dem, lyder Azzedins tips. Foto: Åsa Sommarström.

En sak som var lite förvånande när han började odla i Sverige var att i Sverige så sätter man ner hela potatisar i odlingen.

– Det går lika bra att plantera en tjock bit av skalet. Då växer de upp snabbare och du kan ta till vara på själva potatisen, säger Azzedin Sadighi.

En annan sak han har reagerat på är att maskrosen har lite väl oförtjänt rykte i Sverige.
– I Kurdistan äter vi blommorna, en del brukar göra marmelad på dem. Och bin älskar maskrosor.

Han berättar att maskrosblad blir en riktigt god sallad. Låt bladen ligga i ljummet vatten, sen får de rinna av och serveras med olivolja och salt.

 

 

Kärstin Holmgren har lärt sig mycket av Azzedin Sadighi. Foto: Åsa Sommarström.

Men ett ogräs han inte har mycket till övers för att kvickrot. Det han vara svårt att bli av med och Azzedins bästa tips är att inte använda en spade.

– Det är lätt att kapa av rötterna och då växer de upp igen om du inte får bort allt. Ta i stället en gaffel och kamma jorden försiktigt, försiktigt för att få bort den, säger Azzedin.

Det är två olika skillnader mellan att odla i norra Irak och i Sverige. Den mest uppenbara må vara vädret. I stället för nio månader får Azzedin nöja sig med två eller tre.

– Sen finns det mindre plats här. Här odlar vi nära varandra och det är mycket ordning. Där finns det mer utrymme så du odlar lite överallt.