ANNONS

När pappa åker till ett land i krig

Överstelöjtnanten Torbjörn Engelkes hade svårt att förklara för sina barn att han skulle resa i väg till Kosovo i flera månader.
Överstelöjtnanten Torbjörn Engelkes hade svårt att förklara för sina barn att han skulle resa i väg till Kosovo i flera månader.
Pappa lagar mat och kör allt från barnvagn till stridsvagn. Uppslag ur boken.
Pappa lagar mat och kör allt från barnvagn till stridsvagn. Uppslag ur boken.
Hur förklarar man för sitt barn att man ska ­resa iväg till ett land i krig?

Inför sin egen Kosovo-resa började överstelöjtnanten Torbjörn Engelkes fundera över frågan – tankar som resulterade i en barnbok.
ANNONS

Det var för fyra år sedan när överstelöjtnanten Torbjörn Engelkes skulle åka till Kosovo som han började fundera över hur han skulle förklara det för sina barn. Då var hans son fem år och dottern var ett.

Att förklara för sina barn att man kommer att åka hemifrån i flera månader, dessutom till ett land som befinner sig i krig – hur berättar man det på bästa sätt?

Hur ska man få dem att förstå att man kommer hem igen, men att det kommer att dröja? Hur ska man ge dem perspektiv på hur lång tid det handlar om?

– Jag har hört om barn som på sätt och vis straffat sin förälder när den kom tillbaka från utlandstjänstgöring, berättar Torbjörn Engelkes.

Han behövde vägledning och började leta efter böcker i ämnet. Men han fann endast en, den danska ”Insatsen går till”.

– Men den beskriver mer den heroiska insatsen som pappan gör. Vi talar inte riktigt om hjältemod och hjältedåd i Sverige på samma sätt. Dessutom vänder den sig till lite äldre barn.

När hans pappaledighet inföll tog Torbjörn Engelkes därför saken i egna händer. Med hjälp av sin kusin Eva Edberg, som är illustratör, författade han boken ”När jag lånar ut min pappa till Landet Osams”.

Texten bygger till stor del på de samtal som Torbjörn själv hade med sin son innan, under och ­efter Kosovoresan.

På ett pedagogisk vis förklarar han varför pappa måste resa i väg – att det finns ett land där man länge har varit osams om det mesta och att man behöver hjälp av andra för att lösa det. Därför måste man låna ut sin pappa så att han kan hjälpa till att få ordning på situationen.

ANNONS

Men hellre än att gå in på konflikterna, riskerna och våldet i landet, lägger Torbjörn Engelkes tyngd på relationen mellan barn och pappa. Avsikten är att ge barnet en trygghet i att pappa snart kommer tillbaka.

– Det är jättesvårt att lämna sitt barn hemma. Väl nere i Kosovo ­anordnade vi föräldramöten, kollade på foton av våra barn och grät och skrattade tillsammans.

Men boken har även ett annat budskap.

– Den lär också barnet hur mycket det betyder att man hjälps åt och bidrar när man kan, berättar Torbjörn Engelkes.

I slutet av boken finns också pyssel som barnen kan göra tillsammans med sina föräldrar eller i väntan på att de kommer hem.

Boken ges ut av den ideella föreningen Familjekolonnen och i samarbete med bland annat Svenska veteranförbundet/Fredsbaskrarna.

– Vi har kunnat göra boken tack vare sponsring utifrån, och pengarna som kommer in ska gå till en ny version av boken, men där det är mamman som åker i väg, säger Torbjörn Engelkes.

Fakta

Biodlande ­officer

Namn: Torbjörn Engelkes.

Ålder: 41 år.

Familj: Fru, en 10-årig son och en 5-årig dotter.

Bor: I Bro.

Arbetar: Som överste­löjtnant på Livgardet.

Fritidsintressen: Biodling.

Aktuell med: Har skrivit barnboken ”När jag lånar ut min pappa till Landet Osams”.

ANNONS