ANNONS

Hans naturbilder håller absolut världsklass

Drickande afrikanska bufflar, Sydafrika.
Drickande afrikanska bufflar, Sydafrika.
Prärieuggla med byte, USA.
Prärieuggla med byte, USA.
Lappuggla i skymningen, Sverige.
Lappuggla i skymningen, Sverige.
Lejon i natten, Sydafrika.
Lejon i natten, Sydafrika.
Amerikansk gråhäger med hungriga ungar, USA.
Amerikansk gråhäger med hungriga ungar, USA.
Andreas Hemb
Andreas Hemb jobbar som frilansfotograf vid sidan av sitt jobb inom IT.
Under en natt satt Huddingebon Andreas Hemb i ett gömsle i Sydafrika och väntade på att få ta den perfekta naturbilden. Plötsligt dök en hjord bufflar upp - och med den bilden har han nu chans att vinna världens största fototävling.
ANNONS

Huddingebon Anderas Hembs bild på drickande bufflar har utsetts till en av de tio bästa naturbilderna i världens största fototävling, Sony World Photography Awards.

Över 227 000 bidrag från 183 länder har skickas in och nu är han med och tävlar om att vinna kategorin Open Wildlife Photography.

– Jag är så hedrad över att ha nominerats i den här prestigefulla tävlingen. Det känns väldigt stort att uppmärksammas på det sättet, säger han.

Bilden ”Buffaloes and star” tog han en natt när han satt gömd vid ett vattenhål i Sydafrika.

Drickande bufflar, Sydafrika.

– Jag satt i en gömsle i ett reservat och väntade på att något djur skulle dyka upp och då kom en hjord afrikanska bufflar för att dricka. Jag kände nästan direkt att det här blev en bra bild, säger han.

Fina miljöer i Huddinge

Men han reser inte bara långväga för att ta fina naturbilder, utan förutsättningarna för lyckade bilder finns även på hemmaplan.

Strömstare i vinterfors, Sverige.

– Visst lockar spännande exotiska platser, med det gör även naturen här hemma i Huddinge. Runt Ågestasjön finns det många intressanta fåglar att fotografera, skäggdopping till exempel. Även i Balingsnäs är det gott om intressanta fåglar som ugglor till exempel, säger Andreas Hemb.

ANNONS

Men det går inte att jaga efter djuren om man ska få en bra bild, berättar han.

– Det gäller att förstå var det kan komma djur, sen att hitta en plats att vänta in det på. Det kan ta lite tid så det krävs mycket tålamod, säger han.

Andreas HembAvgörs på tisdag

Till vardags jobbar han inom IT och är frilansfotograf vid sidan av. Men redan nu har uppmärksamheten han har fått genom tävlingen bidragit till fler fotouppdrag och förhoppningen är att han kan ägna mer tid till fotograferandet.

– Genom tävlingen har jag fått ett större kontaktnät och det har lett till några jobb. Det skulle vara väldigt roligt om det kunde bli något mer av det här, säger han.

På tisdag presenteras vinnaren i kategorin.

Vill du se mer av Andreas Hembs bilder finns det på hans Instagram.


Läs även: Världsfotograf ställer ut i Huddinge