Norden möter Japan på nya finkrogen Norobata

Grow nytt hotell i Solna
Kockduon Johan Backeus och Kasper Kananen.
Nya Norobata ska skaka liv i Solna strand och bli ett dragplåster för foodies i hela Stockholm.
Gästerna ska själv kunna vara med och brassa käket.
Ikväll öppnar restaurangen på gränsen mellan Solna och Sumpan.

Grow hotel har växt fram på Landsvägen intill kontorskomplexet Stora blå och Swedbank. Norobata heter hotellets restaurang på entréplan – No för Norden och robata efter en japansk grillteknik.

Maten lagas över kol, i kökets specialugn och på smågrillar som rullas ut till gästerna i restaurangen.

Hjortron och sake

Menyn klingar svenska skogar – hjort, äpplen och hjortron, men med en japansk eller peruansk twist. Sake, shitakisvamp, alger och soja ingår i flera rätter.

Grow nytt hotell i Solna

Kockduon i den öppna matbaren där gästerna kan följa tillagningen.

Kockarna bakom är Johan Backéus, som blev Årets kock 2017, och Kasper Kananen från citykrogen Miss Voon.

– Vi har testat oss fram i sex månader och tagit fram rätter som är anpassade efter råvaror i säsong, berättar Johan Backéus.

Gästen lagar maten

När Mitt i är på plats inför öppningen tillreds en ceviche på gös, pepparrot, lime och krossad majs. I restaurangens matbar finns ett tiotal platser där nyfikna gäster kommer kunna följa kokkonsten från första parkett.

– Här kan man sitta och stirra ut oss när vi jobbar och ställa frågor om maten, säger Johan Backéus.

Grow nytt hotell i Solna

David Berggren från Avegia som driver restaurangen visar upp grillen.

Grow nytt hotell i Solna

Nordiska smaker med japansk och peruansk touch är grejen.

Tanken är att gästerna själva också ska kunna vara med och laga maten. Precis vid receptionen, där även baren ligger, finns en matlagningsstation där man ska kunna brassa sitt käk ihop med kockarna.

Vill locka hit stockholmare

I baren mixar bartendern Samuel Wictorsson ihop cocktails – även här norden/japanska hybrider. Den som vågar testa en drink med popcorn och shisosalt, eller kanske vodka och shitakisvamp, gör det här.

Gänget bakom Norobata hoppas nu bli ett dragplåster till Solna och Sundbyberg för uteätare i hela Stockholm.

– Vi hoppas folk vågar sig ut från stan och kommer hit. Sundbyberg ligger ju väldigt nära och det händer mycket kul här, säger Kasper Kananen.

Grow nytt hotell i Solna

Samuel Wictorsson fixar drinkarna.

176 rum

Restaurangen har öppet för lunch från nästa vecka och middag från och med 23 november. För Solna- och Sundbybergsbor som av en händelse inte orkar pallra sig hem efter en grillkväll finns 176 hotellrum.