Norrländsk omtanke om detaljerna på Knut Bar

Knut Bar. Gourmé och Gourmand.
Mat från Knut Bar. Vildand med rotsellerimos. Jordärtskockssoppa. Enbärsbrûlée med citron- och tonic­sorbet. Gravad ren med fänkåls­crudité.
Rustikt och med exklusiva råvaror. Knut Bar får Gourmé och Gourmand att längta norröver.

Bara ordet – Norrland – vibrerar av något exotiskt, vilt och genuint. Ren, älg, röding, hjortron, lingon är ingredienser som känns minst lika exklusiva som vore det ostron och gåslever på en finare fransos.

På Knut Bar, den hyfsat nyöppnade kusinen till den populära krogen på Upplandsgatan, finns omtanke i alla detaljer. Toaletterna doftar av tjära och bättre än köpetvål är tallbarrssåpan som doseras med sked. Tack och lov har man bytt ut det iskalla vattnet i kranen, som direkt från en fjällbäck, till något lite ljummare.

Den rustika känslan finns även vid borden. Skeva och vinda träplankor för tankarna till en fiskebod långt norrut. Vinglasen vinglar likt älvor på en mossig klipphäll.

Det är just enkelheten i kombination med de fina råvarorna som lyfter näst intill varje maträtt.

Gravad ren med fänkålscrudité, kantarellmajo, vatt-tranbär och pepparrot (135 kr) är några fina munsbitar, där renen känns som den mjukaste smörigaste lax. Härligt crunch där salt, sött och syrligt riktigt kommer samman.

Den sammetslena förrättssoppan på jordärtskockor med smörstekta kantareller och en liten Västerbottenskrokett (95 kr) är utsökt, även om kroketten hellre fått frasa mer än vara en mosig boll.

Fakta

Knut Bar

Betyg: Gourmé: 4 Gourmand: 5
Adress: Regeringsgatan 77.
Kök: Norrländskt utan krusiduller.
Miljö: Rustika träbord och doft av tjära och tallbarr.
Vegetariskt: Japp.
Priser: 185-325 kr.

Har en svårt att välja är Norrlandstallriken (175 kr) en perfekt förrätt att dela. Träbrickan är generöst strösslad med gotter som Jämtländska ostar, torkat renhjärta, suovas och löjromstoppad sik och en lagom söt skogsmarmelad.

– Det kan finnas hagel kvar i köttet, säger servitören och ställer fram tallriken med vildand, bakade jordärtskockor och gräddig höstäppelsås (275 kr).

Något metallskrot mellan tänderna märker Gourmé dock inte, däremot ljuvliga söta röd- och gulbetor tillsammans med ett smörigt rotsellerimos som kompar den säregna lite levriga andsmaken.

Gourmands älgwallenbergare (195) är saftiga och möra och serveras med ett berg av rotselleri- och potatispuré. Lingon och pressgurka rundar av med sälta och syra. Mer vilt än så här blir det inte.

Enbärsbruléen, med klassisk hård skorpa, och citron- och tonicsorbet (105 kr) är som en drink i fast form. Ett annat bra val är rulltårta med en rejäl klick myltade hjortron och lättvispad grädde (109 kr). Med den som avlsutning i magen är en redo att möta, om inte Norrlandskyla, så i alla fall Regeringsgatans snålblåst.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!